Wat is een bear market op de cryptomarkt en hoe moet je beleggen in zo’n markt?

Laatst bijgewerkt: 14 maart 2022

Het is bij beleggers algemeen bekend dat een bull market er een is waarin cryptocurrency gestegen zijn, en een bear market er een waarin cryptocurrency gedaald zijn. Maar wat is een bear maket op de cryptomarkt, wat veroorzaakt een bear market veroorzaakt en hoe te beleggen in een bear market?

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is een bear market?

  De bear market is een periode van dalende cryptokoersen, meestal met 20% of meer ten opzichte van recente hoogtepunten. In die tijd is het vertrouwen van beleggers laag, en kan beleggen riskant zijn. 

  De termen bear market en beurscorrectie worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze verwijzen naar twee verschillende groottes van negatieve prestaties. Een correctie treedt op als cryptocurrency 10% of meer dalen ten opzichte van recente hoogtepunten. De correctie kan opgewaardeerd worden tot een bear market als de drempel van 20% bereikt is.

  Hoe herken je een bear market? 

  Een bear market kun je herkennen aan de volgende tekenen:

  • De crypto koersen dalen naar nieuwe dieptepunten; 
  • Nieuwe beleggers verkopen hun cryptomunten en maken verlies;
  • Grote institutionele beleggers kopen juist weer in. 

  Oorzaken van een bear market

  Een bear market wordt meestal veroorzaakt door angst of onzekerheid bij beleggers vanwege nieuwsberichten. Maar er kunnen ook andere oorzaken ten grondslag liggen. De meest recente bear market van 2020 werd veroorzaakt door de wereldwijde COVID-19 pandemie. 

  Eerdere bear markets werden bijvoorbeeld veroorzaakt door wijdverspreide beleggersspeculatie, onverantwoorde kredietverstrekking, schommelingen in de olieprijzen en inflatie. 

  Voorbeelden van bear markets

  Bear markets komen vrij vaak voor. Sinds 1900 zijn er 33 geweest, dus ze komen gemiddeld om de 3,6 jaar voor. Om de drie meest recente opmerkelijke voorbeelden te noemen:

  • 2000-2002 dot-com crash: Het groeiende gebruik van het internet aan het eind van de jaren ’90 leidde tot een enorme speculatieve zeepbel in technologie-cryptocurrency. Terwijl alle belangrijke indices na het uiteenspatten van de zeepbel in bear market-territorium terechtkwamen, werd de Nasdaq bijzonder hard getroffen: tegen eind 2002 was hij met ongeveer 75% gedaald ten opzichte van zijn eerdere hoogtepunten.
  • Financiële crisis van 2008-2009: Door een golf van subprime hypotheekleningen en de daaropvolgende verpakking van deze leningen tot belegbare effecten, verspreidde zich in 2008 een financiële crisis over de hele wereld. Veel banken gingen failliet, en er waren massale reddingsoperaties nodig om te voorkomen dat het banksysteem van de V.S. in elkaar zou storten. Tegen de dieptepunten van maart 2009 was de S&P 500 met meer dan 50% gedaald ten opzichte van zijn vorige hoogtepunten.
  • 2020 COVID-19 crash: De bear market van 2020 werd op gang gebracht doordat de COVID-19 pandemie zich over de wereld verspreidde en in de meeste ontwikkelde landen, waaronder de V.S., economische stilstanden veroorzaakte. Door de snelheid waarmee de economische onzekerheid zich verspreidde, was de duikeling van de cryptomarkt in een bear market begin 2020 de snelste in de geschiedenis.

  Een bear market vs bull market

  Het tegenovergestelde van een bear market is een bull market. Deze doet zich voor wanneer de cryptocurrency koersen aanhoudend stijgen. Een bull market gaat meestal gepaard met een sterke economische groei, een verhoogd consumentenvertrouwen en lage werkloosheid. 

  Een bull market wordt gedefinieerd als een stijging van 20% ten opzichte van de dieptepunten die in een bear market bereikt werden. Deze definitie is echter niet zo strikt als die van een bear market. 

  Beleggers markeren het begin van een bull market meestal op de bodem van een bear market van crypto. Zo werd begin 2020 als het einde van de bull market gedefinieerd en het begin van een bear market. 

  Alvorens we kunnen spreken over een bull market moet er sprake zijn van twee aspecten:

  1. Een stijging van 20% vanaf recente bear market dieptepunten; 
  2. Nieuwe all-time highs. 

  Hoe beleggen in een bear market op de cryptomarkt? 

  Bear markets op de cryptomarkt kunnen zeker beangstigende tijden zijn voor beleggers. Niemand vindt het leuk om de waarde van zijn crypto portefeuille te zien dalen. Aan de andere kant kunnen dit kansen zijn om geld voor de lange termijn aan het werk te zetten terwijl cryptocurrency met korting verhandeld worden. 

  Met dat in gedachten zijn hier enkele regels die je kunt gebruiken om op de juiste manier in een bear market te beleggen:

  • Denk op lange termijn: Een van de slechtste dingen die je in een bear market kunt doen is overhaast reageren op marktbewegingen. Wanneer crypto koersen kelderen en het lijkt alsof ze eeuwig zullen blijven dalen, is het ons instinct om te verkopen “voordat het nog erger wordt”. Investeer in cryptocurrency die je voor de lange termijn wilt bezitten, en verkoop ze niet alleen maar omdat hun prijzen in een dalende markt zijn gedaald.
  • Probeer de bodem niet te pakken te krijgen: Proberen de markt te timen is over het algemeen een verloren strijd. Eén ding om in gedachten te houden tijdens bear markets is dat je niet op de bodem gaat beleggen. Koop cryptocurrency omdat je het bedrijf voor de lange termijn wilt bezitten, ook als de crypto koers na je aankoop nog wat daalt.
  • Bouw posities op in de loop van de tijd: Dit gaat hand in hand met de vorige tip. In plaats van te proberen de bodem te timen en al je geld er in één keer in te gooien, is een betere strategie tijdens een bear market je crypto posities geleidelijk in de loop van de tijd op te bouwen. Op die manier kun je, als je het mis hebt en het aandeel blijft dalen, profiteren van de nieuwe lagere koersen in plaats van aan de zijlijn te blijven zitten.

  Veelgestelde vragen

  Wanneer spreken we over een bear market?

  Een daling van 20% wordt in het traditionele marktsysteem al snel een bear market genoemd. Cryptobeleggers weten dat een Bitcoin pullback van 20% heel normaal is tijdens een bullmarkt. Dit maakt het lastig om te zeggen wanneer we in een bear market zijn beland. 
  Wanneer pessimisme de overheersende toon van de markt is voor een langere periode en de prijzen over het algemeen dalen met 10% tot 20% per dag, kunnen we zeggen dat we in een bear market zitten.

  Hoe lang duurt een bear market?

  Morningstar deed ooit een analyse van de markten tussen 1926 en 2014, en kwam tot de conclusie dat een bearmarkt gemiddeld 13 maanden duurt. Een bull market duurt daarentegen gemiddeld ongeveer 8,5 jaar. 

  Wat is een bear market crypto?

  Een bear market verwijst naar de daling van de algemene prijs van de cryptomarkt of cryptocurrency over een langere periode. Tijdens een bear market is het meestal het beste om je veelbelovende cryptomunten vast te houden, ookwel “hodlen” genoemd.

  Disclaimer: in dit artikel geven wij geen financieel advies. Het artikel is geschreven vanuit persoonlijke ervaring en de inhoud is informatief. Investeer nooit in crypto zonder zelf onderzoek te doen. 

  Advertentie