5 redenen om voor jezelf te beginnen

Laatst bijgewerkt: 2 mei 2024

Misschien droom je er al langer van. Of is het eigenlijk een vrij spontaan idee. Veel mensen denken eraan om voor zichzelf te beginnen. Het heeft dan ook veel voordelen! Wat zijn belangrijke redenen om de stap te wagen? Je ontdekt het in deze blog.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Ondernemerschap uiten

  De voornaamste reden om voor jezelf te beginnen? Je kunt zo je ondernemerschap uiten! Er wordt ook wel gesteld dat ondernemerschap in het bloed zit. Als dit je ligt, komt het er op een gegeven moment vanzelf uit. Je zit waarschijnlijk vol met creatieve ideeën. Of je bent graag met veel verschillende dingen tegelijkertijd bezig. Een enkele functie bekleden met een loondienstbaan? Daar raak je dan toch al snel op uitgekeken. Je bijt je liever vast in uiteenlopende taken, waar je ook nog eens zelf de verantwoordelijkheid voor draagt. Dat uit zich binnen je bedrijf aan de lopende band. Zo pak je het ene moment de administratie op, en ben je het andere moment bezig met het regelen van full operational lease voor je zakelijke auto. Een ding is zeker: geen dag is hetzelfde als ondernemer. En de kans is groot dat dit jou juist enorm aanspreekt!

  Geen baas meer

  Vind je het niet prettig om voor een baas te worden? Ook dat is een belangrijke motivatie om voor jezelf te beginnen. De baas ben je dan immers zelf. Het geeft je de vrijheid om je eigen keuzes te maken, zonder dat je je daarbij hoeft te verantwoorden. Met name als je hier al vaker tegenaan bent gelopen in een loondienstfunctie, is het interessant om de overstap te overwegen. Daarbij moet je je er natuurlijk wel bewust van zijn dat het soms zwaar is om die verantwoordelijkheid te dragen. Op het moment dat er iets fout gaat, draai jij daar immers voor op. Schiet je daar niet meteen door in de stress? Dan zit je waarschijnlijk wel goed.

  Werk zelf indelen

  Je kiest met het ondernemerschap ook voor de vrijheid om zelf je werk in te kunnen delen. Doorgaans betekent dit niet (meteen) dat je minder hoeft te gaan werken. Je moet immers uren maken om een lopend bedrijf op te bouwen. Maar je kunt wel voor jezelf bepalen welke dagen of tijden je werkt. Of wanneer je vakantie hebt. Dat kan een fijn vooruitzicht zijn. Kies ook welke taken je wel of niet oppakt. Hoe wil jij je bedrijf invullen? Neem alles op in een plan. Daarbij ga je meteen op zoek naar de spullen en onderdelen die je nodig hebt. Zo kun je als ondernemer een bedrijfswagen leasen, als je veel spullen mee moet nemen naar je opdrachten toe. Je kunt andere ondernemers natuurlijk vragen om mee te kijken. Wat heb jij nodig om je bedrijf in te richten?

  Plannen waarmaken

  Je kunt de precieze richting van je bedrijf bepalen als je al een tijdje bezig bent. Maar het kan ook zo zijn dat je juist al hele duidelijke plannen voor ogen hebt. Wil je een bepaald product lanceren? Of een specifieke strategie in werking zetten? Jij kunt het waarmaken! Binnen je eigen bedrijf heb je daar alle ruimte en vrijheid voor. Logisch dus, dat veel mensen met een duidelijke visie of een helder plan (uiteindelijk) voor zichzelf beginnen.

  Financiële groei

  Als je bedrijf slaagt, pluk je daar financieel gezien natuurlijk ook de vruchten van. Waar je in een loondienstbaan op een gegeven moment tegen het plafond van een salarisschaal aanloopt, is dat als ondernemer wel anders. The sky is the limit! Dat zegt natuurlijk niet dat je hier ook meteen in slaagt. Maar je kunt er stukje bij beetje naartoe werken. Financieel experts kunnen je hierbij helpen. Zeker als je hier zelf nog niet zoveel kaas van hebt gegeten. Durf je grote financiële doelen in ieder geval alvast voor je te zien.

  Het ondernemerschap biedt prachtige kansen! Je kiest je eigen pad en kunt hiermee veel bereiken. Houd natuurlijk wel in gedachten dat ondernemen ook risicovol kan zijn. Maar wie met een goed plan van start gaat, heeft zeker kans van slagen. Zie jij het zitten om voor jezelf te starten?

  Dit artikel is geschreven door Michael Nana Adjei

  Als Online Marketeer & ondernemer schrijf ik graag over uiteenlopende vraagstukken.

  Website

  Advertentie