3 redenen om wél een uitvaartverzekering af te sluiten

Laatst bijgewerkt: 10 juli 2024

Een uitvaartverzekering afsluiten, moet je dat nu wel of niet doen? Veel mensen twijfelen hierover, zeker jongeren en jongvolwassenen. Een veelvoorkomende reden is dat mensen nog helemaal niet over een uitvaart na willen denken en er moeilijk over kunnen praten met anderen. De dood is en blijft immers een eng idee dat we allemaal het liefst zo lang mogelijk negeren. Toch is het goed om hier op tijd alvast bij stil te staan. In dit artikel geven we je 3 redenen om wél een uitvaartverzekering af te sluiten!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  1. Rust voor jouw nabestaanden

  Een uitvaartverzekering sluit je eigenlijk helemaal niet voor jezelf af, maar juist meer voor je nabestaanden. Het levert hen namelijk een hoop rust op, mocht jij overlijden. Ze weten dat ze niet met hoge kosten komen te zitten, aangezien een uitvaart in Nederland toch behoorlijk duur kan zijn. Of je nu begraven of gecremeerd wilt worden, het is verstandig om een verzekering af te sluiten. 

  2. Een uitvaartverzekering is helemaal niet zo duur 

  Het ligt er natuurlijk wel aan wat je graag wilt voor je uitvaart, maar in de meeste gevallen hoeft een uitvaartverzekering helemaal niet duur te zijn. In Nederland kost een begrafenis of crematie al snel rond de 8000 euro. Dat is een behoorlijk bedrag om in één keer neer te moeten leggen voor je nabestaanden, mocht jij geen verzekering of spaargeld hebben. Je kunt voor een paar euro per maand al een uitvaartverzekering afsluiten en dit bespaart jouw nabestaanden een hoop ellende. Daarnaast geeft het hen de kans om op een fijne manier afscheid te nemen. De kosten zijn afhankelijk van de leeftijd waarop je de verzekering afsluit. Hoe jonger je begint, hoe goedkoper de verzekering per maand is!

  3. Nabestaanden hoeven geen moeilijke keuzes te maken

  Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kun je in veel gevallen al bepaalde wensen voor je uitvaart vastleggen. Bijvoorbeeld of je begraven of gecremeerd wilt worden en of je een grote of juist kleinere en besloten uitvaart wilt. Daarnaast kun je ook bepaalde details alvast vastleggen, zoals de muziek die je wilt laten afspelen tijdens je uitvaart. De keuzes die je maakt staan niet vast, je kunt ze later altijd nog aanpassen. Dit helpt jouw nabestaanden bij het plannen van de uitvaart

  Veelgestelde vragen

  Is een uitvaartverzekering interessant?
  Het is verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten als je niet genoeg spaargeld hebt om eventueel een uitvaart te bekostigen. Voor je nabestaanden is het prettig als je een verzekering hebt, zodat ze niet voor onverwachte kosten komen te staan.

  Wat als er geen uitvaartverzekering is?
  Als jij geen uitvaartverzekering hebt en je overlijdt, dan moeten jouw nabestaanden betalen voor de uitvaart, mits je hier geen spaargeld voor hebt achtergelaten.

  Wat kost een uitvaart als je niet verzekerd bent?
  Als iemand niet verzekerd is, komen de volledige kosten van de uitvaart bij de nabestaanden te liggen. In Nederland zijn de kosten van een uitvaart vaak tussen de 7000 en 11000 euro.

  Advertentie