Drie redenen waarom een rechtsbijstandverzekering handig kan zijn

Laatst bijgewerkt: 3 oktober 2022

Onenigheid met de tegenpartij na een aanrijding, onheuse behandeling door je huisbaas of ontslag als gevolg van een reorganisatie. Een rechtsbijstandverzekering biedt hulp en advies bij allerlei juridische conflicten. Twijfel je over het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering? In deze blog hebben we drie belangrijke redenen om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  1. Je bent verzekerd van juridische bijstand bij een geschil

  Conflicten zijn vervelend, al helemaal op juridisch vlak. Omdat er veel wetten en regels zijn, kost het veel tijd en energie om je in de materie te verdiepen. Juridische hulp is daarom sterk aan te bevelen. Je kunt hiervoor aankloppen bij het juridisch loket, maar je kan ook je rechtsbijstandverzekering raadplegen. Heb je nog geen rechtsbijstandverzekering? Sommige aanbieders, waaronder Univé, bieden rechtshulp on demand aan. Voor een vast bedrag ontvang je dan direct juridische hulp op maat. Wie van plan is om rechtsbijstand in te schakelen, moet in het achterhoofd houden dat er sprake moet zijn van een minimaal belang. Schades onder de €100 worden zelden in behandeling genomen.

  2. Je hebt keuze uit verschillende dekkingen

  De kosten van een rechtsbijstandverzekering worden deels bepaald door de dekkingen die je kiest. Hierbij geldt: hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie. Inschatten welke dekkingen je nodig hebt kan best lastig zijn. Je hebt immers geen glazen bol om in de toekomst te kijken. Toch kun je aan de hand van bepaalde factoren wel een inschatting maken. Rijden jij en je gezinsleden bijvoorbeeld geen auto? Dan is een dekking voor verkeer waarschijnlijk wat minder relevant. Ook een aanvullende dekking voor werk & inkomen is niet zo voor de hand liggend als jij en je partner beide zzp’er zijn. Daarentegen kan een zakelijke rechtsbijstandverzekering wel weer handig zijn.

  3. Je hele gezin is meeverzekerd

  Heb jij een rechtsbijstandverzekering op jouw naam staan? Dan is de rest van je gezin meeverzekerd. Hieronder vallen vaak ook uitwonende kinderen (die bijvoorbeeld op kamers wonen en een studie volgen), inwonende ouders of schoonouders en inwonend personeel zoals een au-pair of een huishoudster. Je betaalt meestal wel een iets hogere premie. Het verschil is echter niet zo groot. Verandert er iets in je gezinssituatie? Dan kan het goedkoper zijn om op een gegeven moment over te stappen naar een andere verzekeraar. Vergeet tijdens de looptijd van je rechtsbijstandverzekering niet om eventuele wijzigingen door te geven als je bijvoorbeeld gaat scheiden of een kind krijgt.

  Advertentie