Van de koffieplant tot je kopje koffie: zo wordt koffie geproduceerd

Laatst bijgewerkt: 16 januari 2024

Om de ochtend te beginnen, bij te kletsen met vrienden of tijdens een vergadering: een kopje koffie is voor allerlei situaties een ideaal drankje. Voor veel mensen is er niets lekkerder dan een kopje koffie en gaat de dag dus ook niet voorbij zonder er een gedronken te hebben. Welke weg de koffie heeft afgelegd om voor jouw neus te komen staan, weten echter veel mensen niet. Want waar komt koffie eigenlijk vandaan en hoe wordt het geproduceerd?

Wat kun je lezen in dit artikel?

  De koffieplant op de plantage

  Soms wordt er in de koffiezaak aan je gevraagd wat voor koffiebonen je graag wilt drinken. Vaak kan je kiezen uit onder meer Ethiopische bonen, wat niet gek is als je je bedenkt dat de koffie zijn oorsprong vindt in dit land. Vroeger heette dit land echter niet Ethiopië maar Kaffa. Tot de zeventiende eeuw kenden Nederlanders nog geen koffie, maar daar kwam verandering in toen de VOC de koffie naar de Republiek bracht en het een echt luxe drankje werd.

  Op de koffieplantages in Ethiopië, maar ook in Brazilië, Vietnam en Colombia, worden koffieplanten verbouwd. In deze landen is het tropische klimaat ideaal voor het verbouwen van koffie, doordat zij rond de evenaar liggen. Om koffiebonen, het binnenste van een bes (zaadje), te verbouwen ben je al negen maanden verder: je hebt dus even geduld nodig. Als de bessen een rode kleur hebben, zijn ze rijp, en worden ze geplukt.

  Droge en gewassen bereiding

  Afhankelijk van de gewenste smaak van de bonen worden ze gewassen of gedroogd. Als je voor de droge bereiding van koffiebonen gaat, wat in totaal twee weken duurt, levert dit Robusta koffiesoorten op. Kies je juist voor het wassen van de koffiebonen, dan krijg je Arabica koffiesoorten. Bij deze bereiding worden de bessen van hun vruchtvlees ontdaan en vervolgens een dag in een zogeheten bunker geplaatst om te fermenteren. Na dit proces worden de bonen gewassen en een paar dagen gedroogd. Dit levert zoete koffiebonen op.

  Selectieproces en branden

  De laatste stap voordat je koffie kan maken, is het kiezen van een melange zodat je hierna kan gaan branden. Het creëren van melange is eigenlijk gewoon het selecteren van koffiebonen die samen een unieke blend vormen. Vervolgens kan je de koffiebonen branden zodat je er daarna koffie mee kan zetten. Het verschil in smaak wordt verder gemaakt door een goede kwaliteit koffiemachine. Een Rancilio Silvia bestellen is bijvoorbeeld een aanrader voor de echte koffieliefhebbers.

  Voor iedereen die graag alleen sterke koffies drinkt, kan ook een espressomachine uitzoeken. Zo heb je altijd een lekker sterk bakkie om de dag goed te beginnen, maar kan je ook unieke koffies maken als een flat white of een cortado.


  Advertentie