Wijn proeven? Begin bij het onderzoeken van de geur! 

Laatst bijgewerkt: 21 april 2023

Als je wijn gaat proeven, zou je denken dat je het glas naar je mond brengt, de wijn op de tong laat glijden, de smaak op je laat inwerken en vervolgens opschrijft wat voor smaaknuances je hebt waargenomen. 

Toch is het anders: wijnproeven begint namelijk altijd bij het onderzoeken en waarnemen van de geur. De geuren en aroma’s van de wijn verraden al iets over de smaak en het karakter van de wijn die je straks gaat proeven. Bovendien is onze neus zeer gevoelig, en staan onze smaakpapillen direct in verbinding met de reukzin. Je neus en je mond werken dus volop samen tijdens een proeverij. 

In dit artikel leggen we je de betekenis uit van bekende wijntermen rondom de geur van wijn, en lees je hoe je de geur van wijn kunt onderzoeken. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Aromatisch

  Als we het hebben over een aromatische wijn, dan is de wijn zeer geurig. Wanneer je de fles opent, treedt er gelijk een explosieve, levendige geur van bloemen of van exotisch fruit je neusvleugels tegemoet. Een goed voorbeeld van zo’n mooie aromatische druifsoort is bijvoorbeeld de gewurztraminer. Deze staat bekend om zijn sterke geur. Een aromatische wijn noem je ook wel een geparfumeerde wijn. 

  Boeket 

  Ook het woord ‘boeket,’ wordt vaak gebruikt onder wijnkenners die de geur gaan omschrijven. Een wijn gemaakt van grenache druiven, heeft bijvoorbeeld een zeer fruitig en bloemig boeket. Hiermee wordt eigenlijk verwezen naar de combinatie van uiteenlopende geurnuances die je aantreft in een gerijpte wijn. 

  Zelf de geur waarnemen van wijn

  Als je de geur van de wijn gaat onderzoeken, is het zaak dat je goed je focus behoudt en je niet laat afleiden. Om de aroma’s, oftewel de geuren van de wijn volledig te kunnen laten loskomen, moet je de wijn eerst walsen. Je laat de wijn als het ware voorzichtig dansen in je glas door cirkelbewegingen te maken en je glas aan het voetje vast te houden. Zo komt er zuurstof bij de wijn en komen alle geuren naar boven. Meteen na het walsen, kun je de neus boven het glas houden en langzaam en aandachtig de geuren opsnuiven. 

  Welke geuren kun je in de wijn aantreffen?

  Als je voor het eerst gaat ruiken aan wijn, zul je misschien denken: geurnuances? Ik ruik gewoon wijn! Naarmate je het echter vaker oefent, zul je steeds iets complexere nuances in de geur kunnen herkennen. Hieronder zie je veel voorkomende geuren die je vaak in wijn aantreft: 

  Bloemen (floraal)

  Fruit
  Kruiden 
  Tabak of leer
  Gras
  Hout

  Bij jonge wijnen kom je eerder fruitige aroma’s tegen, of de geur van citrusvruchten, gras of bloemen. Bij de wijnen op leeftijd met houtrijping herken je juist wat complexere geuren zoals koffie, hout, kruidnagel of kaneel. 

  Heb je een duidelijke impressie van de geur? Dan kun je de wijn gaan proeven!

  Advertentie