Zo kies je de ideale vriezer voor jouw horeca-onderneming

Laatst bijgewerkt: 6 maart 2024

Als jij een horeca-onderneming hebt, ben je niets zonder geschikte horeca-apparatuur. Een goede horeca vriezer is bijvoorbeeld ontzettend belangrijk. Door zo veel mogelijk ingrediënten in te vriezen kun je verspilling tegengaan en geld besparen. Bovendien moet je ijs kunnen bewaren, voor in drankjes, of voor lekkere desserts. Wij helpen je in dit artikel op weg met de keuze voor de perfecte vriezer in jouw horecazaak.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Capaciteit

  Idealiter heb je geen losse vriezer, maar echt een koelcel in jouw onderneming. Daar is alleen niet altijd geld en ruimte voor en als je een niet al te grote onderneming hebt, is het ook lang niet altijd nodig. Wanneer je een vriezer voor thuis koopt, moet je uitgaan van vijftig liter per persoon. In de horeca gaat deze regel natuurlijk niet op. Een middelgrote horeca-onderneming heeft een vriezer nodig met een inhoud van minimaal 1500 liter.

  Hoe zet je hem neer?

  In de wereld van vriezers kun je kiezen voor een vrieskist of een vrieskast. Vriezers met een inhoud van meer dan 300 liter zijn toch vaak een kist, maar als de ruimte in jouw keuken beperkt is, kun je kijken of je een wat bredere vrieskast kunt vinden. Met een vrieskast kun je ruimte besparen door in de hoogte te werken.

  Vrieskracht

  Voor een horeca-onderneming geldt eigenlijk dat je een vriezer met zo veel mogelijk vrieskracht nodig hebt. Hoe meer jij tegelijkertijd in je vriezer stopt, hoe harder jouw vriezer moet kunnen vriezen om alles koud te houden en je wilt natuurlijk de mogelijkheid hebben om altijd een volle vriezer te houden.

  Verbruik

  Vriezers zijn grootgebruikers. Het kost flink wat energie om al die etenswaren koud genoeg te houden en je vriezer staat daarnaast ook nog eens de hele tijd aan. Om kosten te besparen en het milieu niet al te veel te belasten is het daarom belangrijk te kiezen voor een vriezer met een zo hoog mogelijk energielabel. Energielabel A is niet het hoogste. Beter kun je kiezen voor een vriezer met het energielabel A+, A++ of zelfs A+++. Apparaten met hoge energielabels zijn wat duurder, maar je bent uiteindelijk een stuk goedkoper uit door lager stroomgebruik.

  Onderhoudsvriendelijkheid

  In de horeca is het meer dan bij welke onderneming dan ook ontzettend belangrijk dat alle apparatuur ten alle tijden goed schoon kan blijven. Check daarom bij aankoop van je vriezer hoe de vriezer in elkaar zit en of deze goed schoon te houden is. Zijn alle afzonderlijke lades los te halen? Zijn er nog meer losse onderdelen die je apart kan schoonmaken? Heeft je vriezer vervelende hoekjes en randjes die bij het schoonmaken moeilijk te bereiken zijn? Hoe makkelijker jouw vriezer schoon te houden is, hoe beter.

  Advertentie