Laatst bijgewerkt: 12 april 2022
Als je een echte fan bent van stamppot, hou je vast ook van stamppot met boerenkool. Het is een van de meest populaire gerechten in Nederland, vooral in het najaar en de winter. Er zijn echter genoeg Nederlanders die het hele jaar door graag van de smaak van stamppot genieten. Maar als je zelf boerenkool stamppot wil gaan maken, is het natuurlijk belangrijk om de ideale verhouding tussen boerenkool en aardappelen te kennen. Het is namelijk niet zo simpel als je misschien zou denken, om de perfecte smaak te krijgen. Wil je graagt weten hoe je dat doet? Lees dan snel verder!
Ten eerste is het belangrijk dat je voor de juiste soort aardappelen kiest om een stamppot mee te maken. De beste keuze is een kruimige aardappelsoort, aangezien deze snel na het koken uit elkaar valt. Hierdoor is het een stuk makkelijker om ze te verwerken in een stamppot. Dit in tegenstelling tot vastkokende aardappelen, die juist stevig en compact blijven nadat je ze hebt gekookt. Elk type gerecht dat je maakt, vraagt om een andere soort aardappelen. Het kiezen van de juiste soort aardappel maakt het succesvol bereiden van een gerecht een stuk simpeler. Soorten aardappelen die behoorlijk kruimig zijn, zijn bijvoorbeeld Bintje aardappelen, Eigenheimers, Frieslander aardappelen, Agria’s en Doré aardappelen. Wanneer je jonge kinderen in het gezin hebt rondlopen, zijn kruimige aardappelen zeker de beste keuze. Deze zijn namelijk makkelijk te verwerken door hun jonge gebit. Zo kunnen ze op jonge leeftijd al genieten van de heerlijke smaak van stamppot en aardappelen.
Als je boerenkool stamppot gaat maken, is de verhouding tussen aardappelen en boerenkool erg belangrijk voor de smaak van het gerecht. Naast verschillende soorten aardappelen kun je ook voor diverse soorten boerenkool kiezen om tot de beste stamppot te komen. Zo kun je bijvoorbeeld verse boerenkool uit het schap van de supermarkt of van de groentenboer kopen, of kun je gaan voor ingevroren boerenkool. Het grootste verschil tussen de twee varianten, is dat de ingevroren variant al wat geslonken is. Bij verse boerenkool moet dit nog gebeuren tijdens het koken. Dit maakt dat de verhouding van aardappelen en boerenkool toch anders ligt bij ingevroren boerenkool dan bij verse boerenkool. Als je uitgaat van verse boerenkool, kun je uitgaan van een verhouding van één op twee. Dat wil zeggen dat je per kilo aardappelen zo’n 500 gram boerenkool gebruikt, om tot de beste smaak te komen. Bij boerenkool uit de diepvries ligt dit op zo’n 350 tot 400 gram per kilo aardappelen, aangezien deze boerenkool al geslonken is. Mocht je het liever iets meer of minder willen, dan is dat natuurlijk prima.
Over de oorsprong van de stamppot als gerecht is eigenlijk niet veel bekend. Iedere Nederlander denkt dat het een traditioneel Hollands gerecht is, omdat het in ons land zo populair is. De precieze herkomst van het gerecht is echter niet helemaal te herleiden. Het eerste ingrediënt van de stamppot is natuurlijk de aardappel, die pas rond het jaar 1500 door de Spanjaarden naar Europa werd gebracht. Voor een lange tijd was de aardappel niet erg populair in Nederland, in ieder geval niet als voedingsmiddel. Dit veranderde eigenlijk pas rond de 18e eeuw. Ook de stamppot werd pas laat populair, pas in de 20ste eeuw. Wie voor het eerst op het idee van de stamppot kwam, is niet bekend, maar het is helemaal niet zo’n oud gerecht. Vandaag de dag is de stamppot nog steeds een geliefd gerecht in Nederland. Het is eenvoudig te maken en er is veel keuze op het gebied van smaak en groenten.
Een merk dat erg populair is op het gebied van groenten, is natuurlijk Hak. Dit merk verkoopt ook boerenkool die je kunt gebruiken voor een stamppot. Deze boerenkool komt uit een pot en de ideale verhouding met aardappelen is afhankelijk van de hoeveelheid boerenkool die je gebruikt, ofwel de grootte van de pot. De boerenkool van Hak is verkrijgbaar in twee verschillende formaten: 370 ml ene 720 ml. De ideale verhouding met aardappelen kun je dus omrekenen. Het gaat om verse boerenkool, niet om ingevroren boerenkool. Dat betekent dat je voor een kilo aardappelen zo’n 500 gram boerenkool nodig hebt. De boerenkool van Hak gaat direct na de oogst in een pot, dus het is echt hele verse boerenkool. Echt perfect voor een Hollandse stamppot dus!
Je weet nu dus al heel wat over de ideale verhouding tussen aardappelen en boerenkool. Hoeveel aardappelen doe je bij 500 gram boerenkool? Een kilo aardappelen! En hoeveel aardappelen doe je bij 300 gram boerenkool? 600 gram aardappelen! Het is een simpele som, maar wel een handige richtlijn. Het ligt natuurlijk ook aan je smaak, want de één vindt het lekkerder om meer aardappelsmaak te hebben en de ander heeft liever wat meer boerenkool smaak. De verhouding kan dus altijd een beetje aangepast worden, als je de smaak net wat anders wilt, maar het is een goed punt om mee te starten. Diepvriesboerenkool is compacter dan verse boerenkool, dat is iets dat je altijd in de gaten moet houden. Je hebt dus minder boerenkool nodig uit de diepvries dan verse boerenkool.
Voor een stamppot waarvoor je 500 gram boerenkool gebruikt, heb je 1 kilo aardappelen nodig voor de perfecte verhouding. Dit ligt ook aan de soort boerenkool: uit de diepvries of vers. Van verse boerenkool heb je minder nodig dan van boerenkool uit de diepvries.
Als je een stamppot gaat maken met 300 gram boerenkool, moet je hier voor de perfecte verhouding 600 gram aardappelen aan toevoegen.
Dat ligt er nogal aan of je graag wat meer een boerenkool smaak wil, of toch meer een smaak van aardappelen.