De Roseval aardappel: Een populaire aardappelsoort met een mooi rood tintje

Laatst bijgewerkt: 12 april 2022

Er bestaan alleen in Nederland al zo’n 250 verschillende soorten aardappelen. Ze zijn niet allemaal eetbaar, maar we gebruiken ze allemaal wel ergens voor. Ook voor zetmeel of voor het telen van nieuwe aardappelen. De knol is door de jaren heen uitgegroeid tot het meest populaire voedingsmiddel van ons land. Vandaag de dag is het nog steeds een geliefde kost. De Roseval aardappel is een bekende soort die we in Nederland veel eten in verschillende vormen en gerechten. Wil je graag meer weten over de Roseval aardappel? Lees dan snel verder!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is een Roseval aardappel?

  Roseval aardappelen zijn dus een bepaald ras aardappelen dat is vernoemd naar de rode kleur van de schil. De Roseval is een heerlijke, culinaire soort aardappelen. Het ras staat dus bekend om de kleur, maar ook om hun populariteit in restaurants in Nederland. De Roseval wordt bijna altijd met schil gegeten en is lekker in combinatie met een goed bereid stukje vis. In restaurants worden Rosevals meestal in de oven bereid met rozemarijn. De Roseval is nog een redelijk jonge aardappelsoort die is ontstaan in Bretagne, Frankrijk in 1950. Daar trok hij meteen van menig mens de aandacht met zijn afwijkende kleur schil en unieke smaak. De aardappel werd niet meteen populair in Nederland, eigenlijk trok hij onze aandacht pas in de jaren ‘90 van de vorige eeuw. In die tijd werd de Roseval vooral gebruikt in restaurants, maar vandaag de dag maakt iedere Nederlander hem gewoon in eigen keuken klaar. De Roseval aardappel wordt vandaag de dag ook zonder problemen op onze eigen bodem verbouwd, zodat hij niet meer uit Frankrijk hoeft te komen.

  Roseval aardappel bereiden op recept

  Je kunt de Roseval aardappel dus op allerlei manieren klaarmaken, maar de meest populaire manier is Roseval aardappel uit de oven met rozemarijn. Daarnaast is hij echter ook voor veel andere gerechten te gebruiken. Hij is goed te eten met schil en dit wordt dan meestal ook wel gedaan. Mocht je dit van plan zijn, dan moet je wel zorgen dat je de aardappelen goed schoonmaakt voor gebruik. De Roseval aardappel is erg veelzijdig, zowel in smaak als in manier van bereiden. Je kunt hem koken, bakken, frituren, poffen, grillen of verwerken in een salade. Het smaakt allemaal goed. Naast de schil is de aardappel ook van binnen een beetje rossig. Deze soort aardappelen beschikt namelijk over rode aderen die aan de binnenkant ervan zichtbaar zijn. Dit kun je goed zien op productfoto’s van de aardappel.

  Aardappelen goed bewaren

  Over het algemeen kun je aardappelen goed bewaren, ook wat langer. Dit ligt echter wel aan het ras en waar en hoe je hem bewaart. Het is dus erg belangrijk dat je weet hoe je aardappelen goed moet bewaren. Ten eerste is het erg belangrijk dat de aardappelen droog liggen. Als ze nat worden kan het namelijk voorkomen dat ze gaan rotten en dan zijn ze natuurlijk niet meer eetbaar. Daarnaast moeten ze in het donker liggen, want ook licht heeft effect op een aardappel. Als ze te veel licht krijgen worden ze groen en groene aardappelen zijn niet meer lekker om te eten. Ten slotte is het natuurlijk nog belangrijk dat de aardappelen op een koele plek liggen. Nu klinkt een koelkast misschien als de ideale plek om ze te bewaren, maar dat is toch niet waar. Als je aardappelen bewaart in een koelkast gaat de kwaliteit ervan namelijk erg snel achteruit. Door de kou zet het zetmeel in de aardappelen zich om in suikers. Daarnaast is een koelkast te vochtig voor aardappelen, waardoor ze kunnen gaan rotten.

  Aardappelen zijn kwetsbaar

  Het is ook belangrijk om aardappelen niet te veel te stoten of te laten vallen, ze zijn namelijk erg kwetsbaar. Ga dus voorzichtig om met deze knollen. Zet een zak aardappelen altijd rustig weg, laat hem niet neerploffen. Als je ze te veel stoot, worden ze namelijk blauw. Dit noemen we stootblauw. Een goede manier om aardappelen te bewaren, is in jute zakken. Ze moeten namelijk goed kunnen ademen. Als een aardappel niet goed kan ademen, kan hij gaan rotten. In een jute zak krijgen aardappelen altijd genoeg lucht. Daarnaast houdt een jute zak veel licht tegen, dus liggen de aardappelen ook mooi in het donker. Als je aardappelen geschild wil bewaren, moet dit wel in de koelkast. Je kunt ze dan vaak nog zo’n twee dagen bewaren.

  Waar kun je de Roseval aardappel kopen?

  Vandaag de dag kun je Roseval aardappelen gewoon in de supermarkt kopen, maar je kunt ze ook online bestellen, bijvoorbeeld bij aardappelshop.nl. De aardappelen worden dan verzonden in jute zakken. Dat is handig, want daar kun je ze ook gewoon goed in bewaren. Je hebt de keuze uit verschillende aantallen, bijvoorbeeld per 1 KG, 2,5 KG, 5 KG en 10 KG. De aardappelen worden rechtstreeks vanaf de boer verzonden, dus je krijgt altijd verse producten in huis. Er zijn meerdere websites waar je verse aardappelen kunt bestellen, naast aardappelshop heb je ook aardappelenbezorgen.nl. Beide webshops beschikken over een ruim assortiment aan rassen waar je uit kunt kiezen. Super handig als je een grote voorraad aan aardappelen nodig hebt die je niet zomaar even meeneemt uit de supermarkt. Bij de supermarkt heb je vaak maximaal zakken van 3 KG, terwijl je op webshops ook 10 KG kunt bestellen.

  Veelgestelde vragen

  Wat zijn Roseval aardappelen?

  Roseval aardappelen zijn nog een redelijk jong aardappelras met een rode schil, die veel worden gebruikt in restaurants. Voornamelijk uit de oven met rozemarijn of bij een stukje vis.

  Wat is een lekker Roseval aardappel recept?

  Roseval aardappelen zijn erg veelzijdig, je kunt ze dus eigenlijk op iedere manier verwerken in recepten en gerechten. Er zijn op internet veel recepten te vinden met Roseval aardappelen.

  Hoe moet je aardappelen bewaren?

  Aardappelen moet je altijd droog, koel en donker bewaren. De koelkast is geen optie, omdat dit te vochtig is voor de knollen. Ze kunnen daardoor gaan rotten en zijn dan natuurlijk niet meer eetbaar. Geschilde aardappelen kun je wel in de koelkast bewaren, ongeveer voor twee dagen.

  Advertentie