De La Ratte aardappel: Een bekende soort aardappelen uit Frankrijk

Laatst bijgewerkt: 12 april 2022

Er bestaan veel verschillende soorten aardappelen over de hele wereld. Dacht je dat aardappelen typisch Nederlands waren? Nee, zeker niet, ze komen in diverse landen voor. De La Ratte aardappel is één van de soorten die uit Frankrijk komen, maar er komen ook diverse soorten aardappelen uit landen zoals Ierland, Engeland, Duitsland en nog een aantal landen. Iedere soort aardappel heeft een eigen smaak en structuur, waardoor ze geschikt zijn voor andere gerechten. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen gewone kruimaardappelen en zoete aardappelen. Meer weten over aardappelsoorten en het verwerken ervan? Lees dan snel verder!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het verhaal achter de La Ratte aardappel

  De Ratte aardappel is een soort aardappelen uit Frankrijk die bekendstaat om de nootachtige smaak. Deze soort werd voor het eerst vermeld in een aardappel catalogus in 1935. De plant waaraan deze aardappelen groeien heeft diepgroene, matte bladeren. De aardappelen hebben een gladde schil en geel vruchtvlees, zoals de meeste soorten aardappelen. La Ratte is een vastkokende aardappel met een langwerpige vorm. De aardappelen hebben een zachte structuur en een smaak van noten. Die smaak is vooral afkomstig van de schil, die je gewoon kunt eten. Deze soort aardappelen is over het algemeen het hele jaar door verkrijgbaar. Je hoeft dus niet te wachten tot een bepaald seizoen. Je kunt de aardappelen het beste bewaren op een droge en koele plaats, dan zijn ze het langst houdbaar. Op die manier kun je ze wel een aantal weken bewaren. Bewaar ze echter nooit te lang, want dan gaan er uitschieters ontstaan. Hierdoor worden de aardappelen erg taai en loopt het gehalte aan vitamine-C sterk terug. Het is ook niet verstandig om de aardappelen in de koelkast te bewaren, dan worden ze namelijk blauw.

  Zijn aardappelen goed voor je gezondheid?

  Aardappelen hebben vaak een negatief imago als het gaat om wat ze doen met onze gezondheid. Toch is dat niet terecht. Aardappelen zijn namelijk een erg gezonde bron van koolhydraten. Daarnaast zitten ze vol met Vitamine C, Vitamine B6 en kalium en zijn ze een bron van vezels. Vitamine C is belangrijk voor het gezond houden van je cellen en weefsels en het heeft een erg positieve invloed op je immuunsysteem. Je lichaam heeft vitamine B6 nodig voor het opbouwen en afbreken van eiwitten en koolhydraten, om jouw energielevel op peil te houden. Kalium is een mineraal dat erg belangrijk is voor een gezonde bloeddruk en er ook deels voor zorgt dat jouw zenuwstelsel en spieren goed werken. Aardappelen zijn ook goed voor een goede werking van de darmen van de mens. Aardappelen met groene plekken en uitlopers kun je echter beter niet meer eten. Deze aardappelen bevatten namelijk de natuurlijke gifstof solanine.

  Voedingsadvies rondom aardappelen

  Aardappelen staan in de Schijf van Vijf omdat ze een goede bron van koolhydraten en voedingsstoffen zijn en omdat ze veel voorkomen in het Nederlandse voedingspatroon. Aardappelen met vlees is natuurlijk een typisch Nederlandse maaltijd, net als stamppot in het najaar en in de winter. Aardappelen zijn een goede aanvulling op brood en andere graanproducten. Volwassenen in Nederland eten gemiddeld 76 gram aardappelen en aardappelproducten per dag. Denk daarbij ook aan chips en friet. Over het algemeen eten mannen net wat meer aardappelen dan vrouwen. Oudere mensen eten ook meer aardappelen dan jonge mensen in Nederland, omdat het echt van de ouwe stempel is om iedere dag gekookte aardappelen te eten. In het noorden van Nederland worden de meeste aardappelen gegeten en in het westen de minste.

  Is het eten van aardappelen slecht voor het milieu?

  Het telen van aardappelen zorgt over het algemeen voor minder uitstoot dan het verbouwen van rijst, pasta of peulvruchten. Als je het zo bekijkt is het eten van aardappelen dus wel goed voor het milieu. De milieudruk van de aardappel per kilo is dus laag. Er worden daarentegen wel veel bestrijdingsmiddelen gebruikt voor het telen van aardappelen. Die middelen zijn nodig voor het bestrijden van een bepaalde ziekte die voorkomt bij deze knolplanten. Er wordt jaarlijks zo’n 10 tot 15 keer gespoten om die ziekte tegen te gaan. Daarnaast wordt er ook een schadelijke variant van insecticide gebruikt in de aardappelteelt die ook slecht is voor bijen en zelfs giftig kan zijn voor mensen. Dat is dus een minder positief punt voor het milieu. Voor het opslaan van aardappelen is ten slotte maar weinig energie nodig. Ook worden de Nederlandse aardappelen maar weinig getransporteerd. Een groot deel ervan wordt op onze eigen bodem geconsumeerd. Dit scheelt dus ook weer een hoop uitstoot.

  Het bereiden van de La Ratte aardappel

  Je kunt de La Ratte aardappelen op verschillende manieren klaarmaken en er zijn veel recepten waarin je ze goed kunt verwerken. Een makkelijke manier van klaarmaken is in de oven, bijvoorbeeld met rozemarijn. Je maakt partjes van de La Ratte aardappelen en doet ze in een ovenschaal met groenten en de kruiden die je erbij wil hebben. Aardappelen hebben over het algemeen wel veel oventijd nodig om helemaal gaar te worden. Dat is dus wel iets om op te letten als je ze gaat bereiden in de oven. Je kunt ze natuurlijk ook koken, wat echt typisch Nederlands is. Vervolgens kun je ze zo eten of kun je er een stamppot van maken. Wat ook lekker is, is om frietjes te maken van La Ratte aardappelen. Je kunt er dan ook voor kiezen om de schil eromheen te laten zitten en die mee te bakken. Dit geeft ze net wat meer bite.

  Veelgestelde vragen

  Wat zijn La Ratte aardappelen?

  La Ratte aardappelen zijn een soort aardappelen uit Frankrijk die vooral bekend staan om hun nootachtige smaak en langwerpige vorm.  

  Zijn aardappelen duurzaam?

  Aardappelen zijn vergeleken met rijst, pasta en peulvruchten duurzaam. Het enige nadeel voor het milieu zijn de bestrijdingsmiddelen die er worden gebruikt bij het telen van de knollen.

  Zijn aardappelen gezond?

  Dat ligt er natuurlijk aan hoe je het bekijkt, maar aardappelen bevatten veel Vitamine C, Vitamine B6 en kalium. Daarnaast zijn ze een goede bron van koolhydraten en vezels.

  Advertentie