McDonalds menu prijzen: hoe betaalbaar is het nog?

Laatst bijgewerkt: 17 augustus 2022

Afgelopen jaar markeerde de 50e verjaardag van McDonalds in Nederland. Nog altijd is de fastfoodketen ongekend populair voor een snel patatje, een burger of een milkshake. Je ziet de kenmerkende gele ‘M’ langs veel snelwegen en in grotere steden. Maar hoe zit het eigenlijk met de McDonalds menu prijzen? Natuurlijk betaal je al lang niet meer hetzelfde als in de beginjaren van de fastfoodgigant. Hoe de McDonalds prijslijst er anno 2022 uitziet, lees je in dit artikel.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat kosten 6 kipnuggets bij McDonalds?

  De krokante kipnuggets van de McDonalds zijn al jaren publieksfavoriet. We hebben ze allemaal wel eens gegeten. Wist jij trouwens dat achter de vorm van de nugget een bijzonder verhaal schuilgaat? Er zijn namelijk vier standaardvormen van de Chicken McNugget: de laars, de bal, het bot en de bel. 

  Deze simpele vormen zijn bedacht om kinderen aan te trekken, de doelgroep waarvoor de kleine kipsnacks in eerste instantie bedoeld waren. Toen was niet voorzien dat ook volwassenen de snacks graag zouden bestellen. Je moet er wel enige verbeeldingskracht voor gebruiken om de vormen te herkennen. Maar wie weet zie jij het bij je volgende bestelling direct!

  Kipnuggets worden verkocht in boxjes van 6, 9 of 20. Voor wat betreft de McDonalds menu prijzen, voor 6 kipnuggets betaal je €2,25. Vind je 6 nuggets te veel? Dan kun je er ook 4 bestellen, maar je moet dan voor de Happy Meal gaan. Bij dit voordeelmenu krijg je een kleiner boxje met 4 kipnuggets. 

  Hoe duur zijn 9 kipnuggets bij de Mac?

  Zijn 6 kipnuggets je toch wat te weinig? Geen paniek, want je kunt ook voor het middelmaatje van 9 stuks gaan. Dit is niet eens zoveel duurder en het komt ook nog eens met twee sausjes. Mosterdsaus en de zoetzure saus zijn vaak de favorieten. Als we naar de McDonalds prijslijst 2022 kijken, dan zien we bij 9 kipnuggets een prijs van €3,75.

  Hoe duur is een Big Mac?

  Ook zo’n klassieker: de Big Mac. Een driedelig broodje met twee rundergehaktburgers. Het wordt ook wel de moeder onder de hamburgers genoemd. Deze burger was vanaf het begin zo’n hit dat het zelfs tot iets groters is uitgegroeid. Weekblad The Economist gebruikt de actuele prijs van de burger om jaarlijks een analyse uit te brengen over de koopkracht per land. 

  De reden was dat de ingrediënten van de burger hetzelfde waren over de hele wereld, namelijk brood, vlees, kaas, sla en ui. Uit de Big Mac Index 2022 kan de conclusie getrokken worden dat Venezuela de goedkoopste valuta heeft en Zwitserland de duurste valuta. Wat een simpele burger allemaal teweeg kan brengen!

  Over de McDonalds prijslijst, je betaalt tegenwoordig voor een Big Mac €4,55. Door de jaren is de prijs flink opgekropen. In de beginjaren (’60 en ‘70) betaalde je in de Verenigde Staten minder dan 1 dollar voor een Big Mac. Voor dit bedrag kun je tegenwoordig wel heel vaak genieten van een burgertje! Pas in de jaren negentig liep de prijs omhoog naar boven de 2 dollar en in 2010 boven de 4 dollar.

  Hoe duur is een Big Mac voordeelmenu?

  Alleen een Big Mac bestellen kan voor sommigen wat te weinig zijn, en het is ook een beetje saai. Maak het een complete maaltijd met frietjes en een drankje. Het is het voordeligst om dit in één keer te bestellen in een Big Mac voordeelmenu. Voor dit menu zien we op de McDonalds prijslijst een bedrag van €6,75 genoteerd staan. Als je alles apart zou kopen, dan kom je uit op een tientje of meer. Het Big Mac voordeelmenu geeft je dus ook echt voordeel.

  Wat kost een Happy Meal 2022?

  Toen je vroeger klein was en met je ouders naar de McDonalds ging, wat bestelde je toen? Een Happy Meal natuurlijk. Een simpel burgertje, een zakje friet met saus en natuurlijk een speeltje. Iedere Happy Meal had weer een ander speeltje, dus je had nooit hetzelfde als je broer of zus. De prijs van dit kindermenu is vast niet meer hetzelfde als toen, maar het is nog altijd de favoriet onder de kids. De actuele prijs van de Happy Meal is €4,50 (McDonalds menu prijzen 2022).   

  Hoeveel kost een cola bij de Mac?

  Wat is eten zonder drinken? De meeste McDonalds-fans kiezen voor een milkshake of een cola bij het eten. Het liefst drink je frisdrank natuurlijk koud, maar wist je dat ijs in de beker ervoor zorgt dat je minder drinken krijgt. Het ijs neemt namelijk ruimte in. Als je dus meer waar voor je geld wilt, dan bestel je het zonder ijs. 

  McDonalds menu prijzen in een overzicht

  Alle genoemde McDonalds items in dit artikel zijn samengevat in onderstaande tabel. Let op: de prijzen van de snacks, drankjes of menu’s zijn een indicatie. Het kan net een paar cent meer of minder zijn afhankelijk van de vestiging die je bezoekt. 

  McDonalds menu prijzen van de publieksfavorietenMcDonalds prijslijst 2022
  McDonalds kipnuggets – 6 stuks€2,25
  McDonalds kipnuggets – 9 stuks€3,75
  McDonalds kipnuggets – 20 stuks€6,95
  Big Mac€4,55
  Big Mac voordeelmenu€6,75
  Happy Meal – de keuze uit Hamburger, McFish, McNuggets of Cheeseburger€4,50
  Coca-Cola (Regular, Light of Zero Sugar)€2,10

  Bron: fastfoodprijs.nl.

  Is de McDonalds duur?

  In vergelijking met andere fastfoodketens is McDonalds niet duur. Natuurlijk kan de McDonalds prijslijst wel per vestiging verschillen. McDonalds werkt met franchises en iedere ondernemer heeft een ander kostenplaatje. De locatie, het pand en het personeel zijn cruciale factoren. Een A-locatie kan de prijzen omhoogdrijven, maar ook een gebrek aan concurrentie. Een afgelegen McDonalds langs een snelweg hoeft daarom niet goedkoper te zijn. 

  Wil je op de centjes letten? Ga dan in ieder geval niet naar de McDonalds in Scandinavië of Zwitserland. Hier vind je de duurste McDonalds vestigingen van de wereld. Voor een Big Mac menu betaal je in Noorwegen meer dan de 20 piek. 

  Waarom is McDonalds duurder geworden?

  De wereldwijde pandemie heeft ook z’n effect gehad op de McDonalds menu prijzen. Doordat vestigingen hun deuren gesloten moesten houden, viel de omzet lager uit. Daarnaast hebben sommige vestigingen het loon moeten verhogen om werknemers aan te trekken. Goed voor het personeel, maar dat vertaalt zich wel in de prijs voor de producten. Ook is het vlees en verpakkingsmateriaal duurder geworden. 

  Verder zorgt de wereldwijde inflatie ook voor een hogere McDonalds prijslijst. Volgens CNN lijkt de consument in de Verenigde Staten vooralsnog geen grote bezwaren te hebben tegen de prijzen. McDonalds pakt de prijsstijging dan ook slim aan door bonusproducten te introduceren en extraatjes voor klanten die via de McDonalds app bestellen. Ook zijn ze samenwerkingen aangegaan met bekende artiesten die hun favoriete McDonalds item promoten. 

  Veelgestelde vragen

  Hoeveel kost 20 kipnuggets?

  De grootste box kipnuggets met 20 stuks kost €6,95 volgens de McDonalds prijslijst 2022. Deze box bestel je vaak als je eten wilt delen met anderen. Krijg je het niet op? Zet de kipnuggets dan gewoon in de koelkast en warm ze op een later moment op (in de oven, airfryer of magnetron). Zorg er in ieder geval voor dat je ze nooit langer dan vier uur buiten de koelkast laat staan. Er bestaat dan een groter risico op salmonella-infectie.

  Hebben alle McDonalds hetzelfde menu?

  Een aantal items kun je bij elke McDonalds vinden, maar sommige landen passen de menukaart aan om aan te sluiten bij lokale smaken. Neem bijvoorbeeld India. Indiërs eten over het algemeen geen rundvlees, maar ook kip zie je weinig op de kaart staan. In plaats daarvan kun je snacks bestellen met gekruide aardappel en paneer (kaas). 
  Andere bijzondere snacks zijn bijvoorbeeld de McLobster in Italië en frietjes met chocoladesaus in Japan. Neem dus op vakantie vooral een kijkje bij de Mac om te zien wat er op het menu staat.

  Waar staat de goedkoopste McDonalds?

  De goedkoopste McDonalds vind je in Egypte. Een Big Mac voordeelmenu kost daar rond de €2,67. Dit is binnenkort waarschijnlijk verleden tijd, want McDonalds heeft in juli 2022 aangekondigd de prijzen met 50% te verhogen. Over

  Wat is het duurste wat je bij de McDonalds kunt bestellen?

  In Nederland is het duurste wat je bij de Mac kunt bestellen de Big Tasty met Bacon (€7,25). Twee rundvleesburgers op elkaar met daarbovenop bacon. Het duurste wereldwijd is de Grand Chicken Special burger in Libanon (€23,43). En daar houdt het niet bij op. Andere voorbeelden van McDonalds menu prijzen in Libanon zijn een Big Mac voordeelmenu voor €43,31 en een Happy Meal voor €21,33. Vanwaar die exorbitante prijzen? Libanon zit diep in een economische crisis waardoor alle prijzen de pan uit rijzen.

  Advertentie