Koksmes kiezen met deze handige tips! - Nugevonden.nl

Tips voor het kiezen van het beste koksmes

Laatst bijgewerkt: 16 mei 2022

Sta jij dagelijks met veel plezier in de keuken, maar werk je met botte messen? Dan is het hoog tijd om op zoek te gaan naar het beste koksmes, zodat het nóg leuker wordt om in de keuken te staan! Met een goed mes maak je het koken een stuk makkelijker, maar voordat je een koksmes in huis haalt moet je eerst weten waar je op moet letten. Daarom geven wij je in dit artikel tips voor het kiezen van het beste koksmes. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Bepaal waar je het mes voor wilt gebruiken

    Om erachter te komen met welk mes je het beste aan de slag gaat, is het allereerst belangrijk om te bepalen waar je het mes voor wilt gebruiken. Omdat je doorgaans met verschillende ingrediënten werkt is het echter lastig om vooraf te bepalen welk koksmes het beste bij je past. Daarom is het verstandig om een messenset in huis te halen. Op die manier kun je met verschillende koksmessen experimenteren. Een messenset bestaat meestal uit een goed koksmes, een petty mesje, een vleesmes en een broodmes. Ga je toch liever op zoek naar een enkel mes? Dan heb je keuze uit Europese en Japanse koksmessen. 

    Dit zijn de verschillen tussen een Europees en Japans koksmes

    Ga je gericht op zoek naar een professioneel koksmes, dan zijn er verschillende soorten koksmessen waar je uit kunt kiezen. De meeste koksmessen worden gemaakt in Europa en Japan. Deze messen zijn eenvoudig van elkaar te onderscheiden, omdat ze op verschillende manieren worden gemaakt. Europese messen zijn doorgaans dikker en gemaakt van minder hard staal dan Japanse messen. Dit zorgt ervoor dat de messen minder kwetsbaar zijn en eenvoudiger te slijpen. Het nadeel hiervan is dat de messen minder lang scherp blijven en dus vaker geslepen moeten worden. 

    Japanse messen worden gemaakt van zeer harde en scherpe staalsoorten. Dit zorgt ervoor dat ze op een andere manier gemaakt kunnen worden en daardoor verschillen ze qua uiterlijk veel van Europese koksmessen. Japanse messen herken je aan een scherper geslepen hoek van 15 graden. Omdat het lemmet in een kleinere hoek én dunner geslepen wordt, snijden Japanse koksmessen gemakkelijker door ingrediënten heen. Het nadeel van Japanse messen is dat je ze lastig zelf kunt slijpen. Hiernaast kun je de meeste Japanse koksmessen niet in de vaatwasser gooien, omdat de messen door de enorme hardheid kwetsbaar én gevoelig zijn voor roestvorming. 

    Op zoek naar een scherp mes? Let op het HRC getal 

    Er zijn veel verschillende aanbieders van kwalitatieve koksmessen, en daarom kan het een flinke opgave zijn om het juiste mes te kiezen. Ben je op zoek naar een scherp mes? Let dan op de Rockwell Scale of Hardness, part C (HRC). Hoe hoger het HRC getal, hoe harder het staal. Hoe harder het staal, hoe langer het mes goed scherp blijft. Alle messen met een hardheid vanaf 56 HRC zijn gemaakt van hard staal. Japanse koksmessen hebben meestal een hardheid van 58 tot maar liefst 66 HRC. 

    Het HRC getal geeft niet alleen een indicatie van de scherpte van het mes. Indirect vertelt het je ook hoe kwetsbaar het mes is. Hoe hoger de hardheid van het staal, hoe brozer en gevoeliger het materiaal is voor roestvorming. Om messen met een hoog HRC getal goed te onderhouden moet je het mes na gebruik direct afspoelen en droogmaken. Zo zorg je ervoor dat jouw nieuwe koksmessen langer scherp en goed bruikbaar blijven. Gooi je jouw messen, potten en pannen na het koken liever in de afwasmachine, dan is het verstandig om voor koksmessen te kiezen met een lager HRC getal. 

    Samengevat

    Kies je voor een Japans koksmes, dan kies je voor een scherp mes dat je op verschillende manieren kunt gebruiken. Deze koksmessen zijn geschikt om dunne plakken te snijden, normaal te snijden én ingrediënten te hakken. Japanse koksmessen zijn erg scherp en hebben een zeer hoge hardheid. Dit zorgt er echter voor dat de messen brozer zijn, gevoeliger zijn voor roestvorming en lastiger te slijpen zijn. Om Japanse messen goed te onderhouden moet je ze na elk gebruik afspoelen en direct droogmaken. 

    Ben je op zoek naar een duurzaam koksmes met een bredere heft, dan kies je voor een Europees koksmes. Deze messen worden doorgaans in een hoek van 20 graden geslepen, waardoor ze minder scherp zijn dan Japanse koksmessen. De hardheid is ook minder hoog, wat betekent dat Europese koksmessen minder gevoelig zijn voor roest, krassen en schade. Je kunt deze messen meestal gerust in de vaatwasser wassen, maar wij raden aan om hier altijd voorzichtig mee te zijn. De kans dat het mes door de vaatwastabletten wordt aangetast is namelijk altijd aanwezig. 

    Veelgestelde vragen 

    Wat kost een goed koksmes? 

    Een goed koksmes is verkrijgbaar vanaf enkele tientallen tot honderden euro’s. In het geval van koksmessen is goedkoop vaak duurkoop, omdat goedkope messen sneller kapot gaan. Dit zorgt ervoor dat je al snel een nieuw mes moet kopen, waardoor je uiteindelijk meer betaald. Duurdere messen kunnen vaak zelf geslepen worden en hebben een lange levensduur. Goedkope koksmessen verliezen hun scherpte na verloop van tijd, en het is lastig om deze messen te slijpen. Simpelweg omdat het materiaal vaak niet sterk genoeg is om geslepen te worden. 

    Waar moet je op letten bij het kopen van een koksmes?

    Wil je een professioneel koksmes kopen, dan kijk je bij voorkeur naar een mes met een langer lemmet. In de meeste gevallen is het lemmet tussen de 20 en 25 cm lang. In vergelijking met bijvoorbeeld een fileermes, heeft een koksmes een breed en lang lemmet. De kwaliteit van het lemmet bepaalt voor een groot gedeelte de kwaliteit van het volledige mes. 

    Wat is een Santokumes? 

    Een Santokumes is een Japans koksmes dat je op drie verschillende manieren kunt gebruiken. Je kunt er mee hakken, snijden én trancheren. Dit maakt het Santokumes zeer geliefd onder professionele chefs en thuiskoks. Het is namelijk een echte alleskunner en is meestal gemaakt van gehard, roestvrij staal. Dit zorgt ervoor dat het mes langer scherp blijft.  

    Advertentie