Inbouw koffiemachine versus normale volautomaat: welke past bij mij?

Laatst bijgewerkt: 24 mei 2023

Vind je ook niet dat er iets speciaals is aan een geïntegreerd keukenapparaat? Zorgt het er immers niet voor dat de hele keuken er zoveel netter uitziet als alles zijn eigen aangewezen plek heeft? En alles er ook zoveel schoner en stijlvol uitziet?

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Een inbouw koffiemachine is een exclusief verschijnsel

  Als het echter om koffiemachines gaat, dan is het vrij zeldzaam om er eentje geïntegreerd in een keuken te zien. De belangrijkste reden hiervoor is het voornaamste nadeel van een inbouw koffiemachine: de kosten ervan.

  Want ze zijn om voor de hand liggende redenen veelal een stuk duurder dan een normale standalone volautomaat. En ze zijn bovendien iets moeilijker te vervangen. Je moet daarvoor namelijk de oude verwijderen en weer een nieuwe inbouwen. Dat is zonder twijfel ingewikkelder dan enkel de stekker van de nieuwe losstaande koffiemachine te vinden!

  Een inbouw koffiemachine laat je keuken er netjes uitzien

  Het grote voordeel van het hebben van een inbouw koffiemachine, is hoe het jouw keuken netjes laat aanvoelen en hoeveel aanrechtruimte je ermee vrijmaakt. Het ziet er, ingebouwd in je keukenkast, altijd geweldig uit. En het feit dat je er niet omheen en eronder hoeft schoon te maken is ook een groot pluspunt.

  Een geïntegreerd koffiezetapparaat heeft meestal geen eigen wateraansluiting nodig. Dus is er geen loodgieter nodig om het te installeren. Want het heeft over het algemeen een eigen watertank (van verschillende groottes) die je zelf kunt verwijderen om bij te vullen. Dit maakt het zoveel makkelijker om een inbouw koffiezetapparaat in je keuken te plaatsen.

  De grootte van het waterreservoir is echter wel het overwegen waard. Zeker als je in een huis vol koffieliefhebbers woont. Geef in dit geval de prioriteit aan een groter waterreservoir, zodat je deze niet al te vaak hoeft te vullen.

  Een inbouw koffiemachine werkt als een normale volautomaat

  Een ingebouwd koffiezetapparaat fungeert, net als bij een normale volautomaat, als een eigen barista in huis. Wat betekent dat het een verscheidenheid aan warme dranken kan zetten. Het levert je daarbij altijd verse koffie, want de machine wordt met een ingebouwde koffiemolen geleverd.

  De meeste uitvoeringen kunnen eenvoudig een grote verscheidenheid aan koffiebrouwsels zetten, van espresso tot cappuccino en latte, tot soms het zetten van een eigen koffiepot. Plus vergeet daarnaast het heet water voor thee en een warme choco niet.

  Je kunt bij sommige inbouw koffiemachines ook de sterkte, grootte en temperatuur van je koffie wijzigen en deze in een gebruikersprofiel opslaan. Zo wordt het ‘bestellen’ van drankjes nog gemakkelijker gemaakt. Houd er echter wel rekening mee dat deze opties zo’n geïntegreerd koffiezetapparaat waarschijnlijk wel iets duurder maakt.

  Een inbouw koffiemachine biedt automatische reinigingsfuncties

  Hoewel een ingebouwde koffiemachine onvermijdelijk schoongemaakt moet worden. Biedt het veelal automatische reinigingsfuncties die jouw schoonmaaktaken makkelijker maken dan een handmatige espressomachine. Deze handige machine vertelt jou zelf wanneer jij de schoonmaakfunctie moet activeren. Dus hoef jij er dan enkel maar aan te denken om dit af en toe even te controleren.

  Het is daarnaast belangrijk om te weten dat hoewel het gebruik van een ingebouwde koffiemachine bijzonder eenvoudig is, je wel een professional moet inschakelen om deze te onderhouden en te repareren.

  Een inbouw koffiemachine is duurder dan een normale volautomaat

  Of een inbouw koffiemachine het waard is of niet, is volledig aan jou. Natuurlijk zijn ze duur, maar als het binnen jouw budget valt en jij een grote koffieliefhebber bent, dan kan het een groot verschil voor je tijdmanagement maken. Het voegt bovendien een aangename luxe aan je keuken toe.

  Als jouw budget helaas niet groot genoeg is voor een inbouw koffiemachine, overweeg dan zeker een zelfstandige volautomaat. Want met het juiste design en de juiste functies past deze ook precies waar jij het nodig hebt.

  Een normale volautomaat is beter naar je persoonlijke wensen te gebruiken

  Een slim geselecteerde vrijstaande koffiemachine is ook direct representatief, strak van vormgeving en naar jouw persoonlijke wensen te gebruiken. En als je het leuk vindt om de dingen in jouw huis regelmatig te veranderen, dan heb je ook zeker een vrijstaande volautomaat nodig die bij je nieuwe interieurkeuze past.

  Een vrijstaande koffiemachine is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. En is dus voor iedere keuken geschikt. Naast een overheerlijke espresso stelt een volautomaat jou absoluut in staat om elk type koffie te zetten. Dus caffè latte’s, cappuccino’s, macchiato’s, noem maar op, het zal het allemaal maken.

  Een inbouw koffiemachine versus normale volautomaat conclusie

  Zo kunnen we uiteindelijk concluderen, dat als jij voor op de lange termijn naar een investering in een automatische koffiemachine op zoek bent. En als deze koffiezetter een vast onderdeel van jouw leven moet worden. Een inbouw koffiemachine een zeer fijn keukenapparaat is waarmee je nog vele jaren heerlijke koffie kunt zetten.

  Als je echter meer interesse hebt in een betaalbaarder koffie leven, met daarbij een flexibele aanrechtruimte in gedachten, dan is een normale vrijstaande volautomaat beter voor jou geschikt. Bij beide typen apparaten blijft het een feit dat het net is alsof jij je eigen persoonlijke barista in huis hebt.

  Met de juiste koffiebonen zal je via deze typen koffiemachines thuis ongetwijfeld altijd de allerbeste koffie ervaren. Want wie geniet er nu niet elke ochtend weer van een rijke, smakelijke en geurige verse koffie!

  Advertentie