Hoe lang moet je broccoli eigenlijk koken?

Laatst bijgewerkt: 25 augustus 2023

Eet jij regelmatig broccoli, maar merk je dat het iedere keer net niet goed gaat met het koken van deze groente? Net te kort of net te lang, waardoor het dan weer te knapperig blijft of juist te zacht wordt. Wat het lekkerste is, hangt natuurlijk ook af van hoe en bij welk gerecht je de broccoli wil eten. Dan nog moet je precies weten hoe lang je de broccoli moet koken om het gewenste resultaat te krijgen. In dit artikel vertellen we je alles over hoe je jouw broccoli perfect gaar kunt koken!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Hoe lang moet broccoli koken?

  Om je broccoli lekker beetgaar te krijgen, zoals mensen deze groente over het algemeen het lekkerst vinden, moet je hem zo’n 4 tot 5 minuten koken. Broccoli is een erg gezonde groente die per 100 gram slechts 35 calorieën bevat en relatief veel vezels, wel 3,3 gram per 100 gram broccoli. Daarnaast zitten er veel vitamines in deze groente, waaronder vitamine B2, B5, B6, B9, C en K. Broccoli staat op de derde plaats in de top 10 van meest gezonde groenten en dat is dus niet voor niets zo. Door de ideale kooktijd voor broccoli te gebruiken, zorg je dat de voedingsstoffen in de groente niet verloren gaan.

  Hoe kun je broccoli koken?

  Om broccoli goed te koken, hoef je niet alleen te weten hoe lang je de groente moet koken, maar ook wat je verder nog moet doen voor een goede smaak en bite. Hieronder zetten we de stappen voor het goed koken van deze groente voor je onder elkaar:

  1. Water aan de kook brengen: Vul een pan met genoeg water, zodat de broccoli helemaal onder water kan liggen. Voeg een snufje zout aan het water toe en breng het vervolgens aan de kook. 
  2. Broccoli wassen: Voordat je de broccoli gaat koken, raden we je aan deze af te spoelen in een vergiet. Zo zorg je dat al het zand dat er eventueel nog aan zit, eraf gespoeld wordt en niet in je gerecht terechtkomt. 
  3. De broccoli klaarmaken: Voordat je de broccoli kookt, snijd je de stronk en het groene blad aan de onderzijde eraf. Wat je dan nog over hebt, snijd je in kleine roosjes. 
  4. De stronk erbij eten: Sommige mensen kiezen ervoor om de stronk er wel bij op te eten. Dit kan wel, maar niet iedereen vindt dat lekker. Kies je ervoor om de stronk ook op te eten, dan kun je de stronk schillen met een dunschiller en de onderkant in plakjes of blokjes snijden.  
  5. De broccoli koken: Als je de broccoli helemaal geprepareerd hebt, kun je hem aan het kokende water toevoegen. Je kunt de broccoli vervolgens 4 tot 5 minuten koken. Wil je zeker weten dat de broccoli gaar is? Dat kun je checken door met een mes of vork in een groter stuk van de broccoli te prikken. Gaat dit zonder al te veel moeite, dan is de broccoli perfect beetgaar!

  Wil je de broccoli niet koken? Wok of roerbak hem dan!

  Houd je niet zo van gekookte groenten, maar wil je ze ook niet rauw eten? Dan kun je ervoor kiezen om broccoli te wokken of te roerbakken. Dit is een goede manier om de groente te bereiden zonder dat je de beet helemaal kwijtraakt. Het is niet nodig om broccoli eerst voor te koken voordat je hem gaat wokken of roerbakken. Je kunt hem zo in de pan gooien. Toch kun je er wel voor kiezen om eerst de stamdelen in de pan te doen en de roosjes pas 1 of 2 minuten later. Zo weet je zeker dat de roosjes niet te gaar worden. Als je broccoli wil wokken, moet je dit zo’n 4 tot 6 minuten doen om de groente goed gaar te krijgen.

  Broccoli toch liever stomen?

  Wil je zoveel mogelijk voedingsstoffen en smaak behouden van de broccoli? Dan kun je hem het beste stomen. Je hoeft de groente slechts 5 tot 6 minuten te stomen om hem beetgaar te krijgen, dus het kost niet meer tijd dan broccoli koken of wokken. Het is mogelijk om broccoli gewoon te stomen in de magnetron, mocht je geen speciaal stoomapparaat hebben. Stop de broccoli in een vuurvaste schaal, sprenkel er een paar eetlepels water overheen en dek de schaal af met magnetronfolie. Laat de broccoli zo’n 3 minuten op maximaal vermogen in de magnetron staan. Hierna kun je het afscheppen en en doe het nog enkele minuten in de magnetron. Hoe lang is afhankelijk van hoe gaar de broccoli al is na de eerste keer.

  Broccoli uit de oven

  Ten slotte kun je er nog voor kiezen om broccoli te bereiden in de oven. De kooktijd van broccoli in de oven is afhankelijk van het recept dat je volgt. Wil je echt geroosterde broccoli bereiden in de oven, dan moet de groente zeker 15 tot 25 minuten in de oven op 180 graden. Wil je de broccoli verwerken in een ovenschotel? Dan kun je de schotel op 180 graden 10 tot 15 minuten verwarmen in de oven om te zorgen dat het geheel goed gaar is, ook de broccoli. Wil je een quiche maken met broccoli erin? Dan moet je de quiche zeker 30 minuten in de oven leggen op 180 graden, om te zorgen dat alles goed gaar is.

  Veelgestelde vragen

  Hoe lang duurt het om broccoli te koken?

  Wil je broccoli goed beetgaar koken, dan moet je de groente zo’n 4 tot 5 minuten koken. Niet korter en niet langer.

  Hoeveel water moet er bij de broccoli?

  De broccoli moet ongeveer voor driekwart onder water staan om hem goed te koken. Iets meer water is niet erg, maar minder water kan er wel voor zorgen dat de groente niet overal goed gaar wordt.

  Is broccoli koken gezond?

  Broccoli koken is gezond, maar als je zoveel mogelijk voedingsstoffen in de groente wil behouden, kun je de broccoli beter stomen dan koken of wokken.

  Advertentie