Wat mag je wel eten met een glutenallergie?

Laatst bijgewerkt: 23 augustus 2023

Glutenallergie, ook bekend als coeliakie, is een aandoening waarbij het lichaam negatief reageert op gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge. Mensen die hieraan lijden kunnen nare symptomen ervaren zoals maagklachten en huidproblemen. Het vermijden van voedingsmiddelen met gluten is dan de enige oplossing, maar dat roept vaak de vraag op: “Wat mag je dan wel eten?” Gelukkig zijn er tal van heerlijke en voedzame opties beschikbaar voor mensen die een glutenvrij dieet volgen. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen

  In een wereld waar verpakte voedingsmiddelen de norm lijken te zijn, is het soms het beste om terug te gaan naar de basis. Natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen zijn vaak van nature glutenvrij en vormen een essentieel onderdeel van een gezond dieet voor mensen met een glutenallergie. Denk aan verse groenten en fruit, mager vlees, vis, eieren en noten. Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen voedzaam, maar ook veelzijdig en kunnen op talloze manieren worden bereid.

  Glutenvrije granen en zetmeelrijke voedingsmiddelen

  Hoewel tarwe, gerst en rogge uit den boze zijn, zijn er gelukkig genoeg glutenvrije alternatieven beschikbaar. Voedingsmiddelen zoals rijst, maïs, quinoa, aardappelen, of natuurlijk glutenvrij brood kunnen een uitstekende basis vormen voor je maaltijden. Deze glutenvrije granen en zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn niet alleen lekker, maar ook rijk aan voedingsstoffen en vezels.

  Zuivelproducten

  Gelukkig kunnen de meeste zuivelproducten veilig worden geconsumeerd door mensen met een glutenallergie. Melk, kaas, yoghurt en andere zuivelproducten zijn over het algemeen vrij van gluten. Het is echter altijd een goed idee om de etiketten te controleren, vooral bij gearomatiseerde zuivelproducten, om er zeker van te zijn dat er geen gluten zijn toegevoegd.

  Glutenvrije alternatieven

  De voedingsindustrie heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt als het gaat om glutenvrije producten. Van glutenvrije broden en pasta tot koekjes en snacks, er zijn tal van alternatieven beschikbaar voor degenen die gluten moeten vermijden. Hoewel deze producten handig kunnen zijn, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de voedingswaarde en ingrediëntenlijsten, omdat sommige glutenvrije producten mogelijk minder vezels en voedingsstoffen bevatten dan hun glutenvolle tegenhangers.

  Kruisbesmetting vermijden

  Bij een glutenallergie is het vermijden van kruisbesmetting essentieel. Zelfs als een gerecht op zichzelf glutenvrij lijkt te zijn, kan het in contact komen met gluten tijdens de bereiding. Restaurants en voedselbereidingsruimtes moeten hier dus goed van op de hoogte zijn. Wanneer je uit eten gaat, communiceer dan goed met de keuken voer je allergie.

  Leven met een glutenallergie betekent niet dat je moet afzien van smaakvolle en voedzame maaltijden. Er zijn volop mogelijkheden om te genieten van natuurlijke of speciaal ontwikkelde alternatieven. Met een beetje planning en creativiteit kun je een gevarieerd en heerlijk glutenvrij dieet samenstellen dat past bij je smaak en voedingsbehoeften.

  Advertentie