Chili con carne: De oorsprong en het originele recept

Chili con carne: De oorsprong en het originele recept

Laatst bijgewerkt: 17 maart 2023

Het is geen Nederlands gerecht, maar iedereen in Nederland kent het en heeft het vast wel eens gehad: chili con carne. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Zuid-Amerika en er zijn al veel variaties op verzonnen, zoals chili sin carne, de vegetarische variant van het recept. Maar hoe is het originele recept nu eigenlijk ontstaan en wat zijn de beste chili con carne recepten die er bestaan? Dat gaan we je in dit artikel vertellen!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    De oorsprong van chili con carne

    Het is eigenlijk niet helemaal zeker waar dit populaire gerecht nu echt zijn oorsprong vindt. Veel mensen geloven dat het gerecht ontstaan is in Mexico, maar niet iedereen is het daar mee eens. Er zijn ook mensen die er heilig van overtuigd zijn dat het gerecht in Noord-Amerika is ontstaan. Het vermoeden is in ieder geval dat chili con carne dateert uit het midden van de 19e eeuw. In die tijd namen cowboys namelijk bonen en pepers mee om onderweg makkelijk te kunnen koken. Het gerecht was echter niet meteen erg geliefd. In het jaar 1860 werd chili voornamelijk gebruikt om gevangenen te eten te geven. Het werd toen gemaakt van de slechtste delen van runderen. De opmars van chili con carne begon in Chicago. Daarna werd het een geliefd gerecht in een groter restaurant in Hollywood. 

    Hoe maak je chili con carne?

    Er zijn in ieder geval drie belangrijke onderdelen die niet kunnen ontbreken in een echte chili con carne:

    • Het chili mengsel, dat bestaat uit pepers en bijpassende kruiden
    • Het vlees (of de vleesvervanger) en de manier waarop je het bereidt
    • De finishing touch van het gerecht: de balans in zoet en zuur, de zure room en naar keuze bonen, tortilla, brood of rijst (in Nederland worden ook vaak aardappelen gebruikt)

    Het originele chili con carne recept bevat in ieder geval de pepers, bonen, kruiden en het vlees. Om dit te maken heb je qua kruiden in ieder geval chilipoeder, komijnpoeder, koriander, oregano en knoflook nodig. In de meeste gevallen wordt er rundergehakt als vlees gebruikt, maar ook chorizoworst is een geliefde toevoeging. In Amerika wordt chili ook regelmatig zonder bonen gemaakt. Mocht je niet zo van bonen houden, dan kun je dus alsnog een echte chili con carne maken!

    Veelgestelde vragen

    Wat is het verschil tussen chili con carne en chili sin carne?
    Chili con carne bevat vlees en chili sin carne is vegetarisch.

    Wat zit er in chili con carne?
    Chili con carne bevat in ieder geval pepers en kruiden zoals chilipoeder, komijnpoeder, koriander, oregano en knoflook. Voor het vlees kun je rundergehakt of chorizoworst toevoegen.

    Kun je chili con carne invriezen?
    Je kunt chili con carne 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast en je kunt het gerecht ook makkelijk invriezen. 

    Advertentie