Laatst bijgewerkt: 12 april 2022
De aardappel is toch wel het meest gegeten voedingsmiddel in Nederland. De gemiddelde Nederlander eet 3,5e dag per week aardappelen. Maar niet alle soorten komen ook uit Nederland, de aardappel is namelijk ook in andere landen erg geliefd. Je zou het misschien niet zeggen, maar er bestaan enorm veel verschillende soorten aardappelen die uit landen van over de hele wereld komen. Ze verschillen allemaal in smaak en vaak ook in uiterlijk, maar dat valt niet altijd even erg op. Wil je meer weten over de aardappelsoorten die er zijn? Lees dan snel verder!
Vandaag de dag kent iedereen de aardappel en is het de normaalste zaak van de wereld dat deze knol in de schappen van de supermarkt ligt. Maar waar komt de aardappel eigenlijk vandaan en wanneer is het zo’n populair voedingsmiddel geworden in ons land? De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Peru en was toen veel kleiner dan wij gewend zijn. De Inca’s waren de eerste die aardappelen gingen telen, hoog in het Andesgebergte in de tweede eeuw van onze jaartelling. In dat gebergte konden namelijk geen andere planten groeien, daarom werd de aardappel, of ‘chunu’, zoals de Inca’s hem noemden, populair. Ze werden door de Inca’s gegeten als vers hoofdvoedsel, maar ze werden ook gedroogd tot meel en er werd zelfs bier van de knollen gemaakt. Later bleek uit DNA-onderzoek dat alle chunu’s ontstaan zijn uit één plant uit het zuiden van Peru. De knollen kwamen in Europa dankzij de Spanjaarden. In de 16e eeuw werd Latijns-Amerika namelijk veroverd door de Spaanse conquistadores. Tijdens het veroveren en plunderen van Peru vonden zij ook de chunu’s. We vermoeden dat de expeditie van Diego de Amalya ervoor zorgde dat de chunu in Europa terecht kwam. Vervolgens werd de aardappel door monniken vanuit Spanje verspreid naar de rest van Europa.
Toen de aardappelen naar Europa kwamen, werden ze echter niet meteen erkend als voedsel. Dit duurde zelfs nog best lang. Daarvoor werd de aardappel vooral geplant in botanische tuinen. De stengels en bessen van de aardappelplant zijn namelijk giftig. Hierdoor dachten boeren in Europa dat de knollen die eraan groeiden niet eetbaar waren. In die tijd werden aardappelen vooral gebruikt als voedsel voor varkens of hele arme mensen. In 1727 werd de aardappel pas algemeen geaccepteerd als voedsel in Europa en ging iedereen de knol eten. Vanaf de 18e eeuw werd de aardappel in ieder Europees land verbouwd en sinds toen is hij alleen maar geliefder geworden. Vandaag de dag neemt de aardappel weer ietwat af in populariteit door zijn hoge gehalte aan koolhydraten. Toch bevatten aardappelen ook veel gezonden stoffen en vitaminen, zoals Vitamine C, Vitamine B6 en kalium. De knollen zijn ook erg rijk aan vezels.
Alleen in Nederland zijn er al zo’n 250 verschillende aardappelsoorten, ongeveer 90 daarvan zijn ook eetbaar. Er bestaan drie soorten aardappelen: aardappelen die je kunt eten, aardappelen voor de fabriek en pootaardappelen. De aardappelen die om te eten zijn, zijn de knollen die we tegenkomen in de schappen van de supermarkt. De aardappelen voor de fabriek worden vooral gebruikt voor hun zetmeel. In fabrieken wordt er meel gemaakt van de aardappelen die te veel zetmeel bevatten. Deze zijn namelijk niet geschikt om te eten. Van dat zetmeel dat uit de aardappelen wordt gehaald in fabrieken wordt van alles gemaakt, waaronder snoep, verf, inkt en papier. De pootaardappelen zijn ook niet geschikt om te eten, maar wel om weer nieuwe aardappelen mee te kweken. Pootaardappelen kunnen uitgroeien tot alle drie de soorten die we zojuist hebben genoemd: aardappelen om te eten, aardappelen voor de fabriek en nieuwe pootaardappelen.
Er bestaan dus enorm veel verschillende aardappelsoorten, maar welke zijn nu het lekkerst? We zetten graag de 10 meest populaire en beste aardappelsoorten voor je op een rij!
De Bildstar aardappel komt uit Friesland en is een vastkokende aardappel die rond is van vorm en erg vol is van smaak. Het bijzondere aan dit aardappelras is dat ze een rode schil hebben en vaak heel mooi rond zijn van vorm. Deze aardappelen zijn doorgaans leverbaar van augustus tot en met juni en dus bijna het hele jaar door te krijgen. Bildstar aardappelen worden gepoot rond de maand april, dit betekent dat het late aardappelen zijn. Ze worden namelijk pas vanaf augustus gerooid. Je kunt deze aardappelen gebruiken om te koken, bakken, als patat, voor in ovenschotels of in salades. Ze zijn dus voor veel verschillende gerechten te gebruiken.
De Eigenheimer is een zeer kruimig aardappelras en ook één van de oudsten van Nederland. Deze aardappelen zijn vooral erg geschikt om te koken en ze hebben een goede smaak. Ze zijn te herkennen aan hun ovale vorm en geelkleurige schil. Na het koken valt een Eigenheimer aardappel redelijk snel uit elkaar. Dit ras heeft diepe ogen, waardoor het schillen ervan nogal lastig kan zijn. Het is een laat aardappelras dat pas vanaf augustus uit de grond wordt gehaald.
De Frieslander is een vastkokende aardappel die toch een wat kruimige textuur heeft. Hij heeft een gladde, gele schil en is zowel geschikt om te bakken als te koken. Het is een vroege soort die meestal te krijgen is van juni tot en met januari. De smaak van de Frieslander aardappel is nogal bloemig. Dit ras is erg geschikt om te koken, bakken en poffen.
De Roseval aardappel is een langwerpige en vastkokende aardappel met een kenmerkende rode schil. Hij blijft stevig tijdens het koken en wordt vaak gebruikt voor salades en ovenschotels. Ze zijn ook lekker uit de oven met rozemarijn. Voor een lange tijd was de Roseval aardappel slechts een lekkernij die in restaurants gegeten kon worden, maar vandaag de dag wordt hij in veel huishoudens in Nederland klaargemaakt. Van origine komt deze rode aardappelsoort uit Frankrijk, maar inmiddels is hij al een hele tijd aanwezig in ons land.
De Truffelaardappel is te herkennen aan zijn paarse kleur en ietwat langwerpige vorm. Het is een vastkokende aardappel met een goede smaak. Als je deze aardappel kookt, blijft hij zijn paarse vorm behouden. Deze soort komt van origine uit Frankrijk en staat daar bekend als ‘Vitelotte-Noir’.
Bintje aardappelen zijn vastkokende aardappelen die onder de oudste aardappelrassen van Nederland vallen. Deze knol heeft een ovale vorm en een gladde schil en is het lekkerst in de maanden april tot en met augustus. Dit aardappelras wordt veel gebruikt om te frituren.
De Doré aardappel is een erg kruimig ras en is erg geschikt om te pureren, te gebruiken in stamppot of te koken. Voor een aardappelschotel uit de oven is hij echter ook goed te gebruiken. Deze aardappelen zijn vaak al vroeg in het seizoen verkrijgbaar, want het is een vroeg aardappelras. Je herkent dit ras aan zijn bruingele kleur en de ovale vorm.
De Opperdoes aardappel is een echte Nederlandse aardappel. Ze worden enkel verbouwd in het Nederlandse dorp Opperdoes in Noord-Brabant. Het is een zeldzaam Nederlands product met een Europees keurmerk. Het is een vastkokende aardappel die je zowel kunt koken als bakken. Een ander bijzonder iets aan deze aardappelsoort, is dat ze allemaal met de hand gerooid worden. Dit wordt zo gedaan omdat de schil van deze aardappelen erg kwetsbaar is. De Opperdoes aardappel kan ongeveer vier weken bewaard worden onder de juiste omstandigheden. Ze moeten koel liggen en zo min mogelijk in het licht komen.
De Irene aardappel is de herkennen aan zijn ronde vorm en rossige schil. Hij behoort tot de kruimige aardappelen. Dit ras is een late aardappel, een echte aardappel voor de winter. Dit maakt het ras ook uitermate geschikt om te koken en pureren, of voor een goede stamppot. Ze zijn goed te bewaren, omdat ze beter tegen winterse omstandigheden kunnen dan andere aardappelsoorten. Ze kunnen wat lastig zijn om te schillen, omdat ze nogal diepe ogen hebben.
De Menopper aardappel is vernoemd naar het oude landgoed van Menop. Het is een zachte, vastkokende aardappel. Het is een exclusief ras dat uitermate geschikt is om te koken en te bakken. Daarnaast geeft het bereiden in de oven deze aardappel ook een verrukkelijke smaak. Deze aardappelen zijn een ware delicatesse en ze komen rechtstreeks van het land, ook als je ze online bestelt. De Menopper is nog een redelijk nieuw ras dat wordt gepoot op akkers in de Hoeksche Waard. De aardappelen van dit ras worden over het algemeen gerooid in augustus, wat het een middelvroege aardappelsoort maakt.
De meest geliefde aardappelrassen noemen wij in de laatste alinea van deze tekst.
Alleen in Nederland zijn er al 250 verschillende aardappelrassen.
Nee, er zijn ook aardappelen die worden gebruikt om zetmeel te winnen en pootaardappelen, die worden gebruikt om nieuwe aardappelen te telen.