Risicofactoren bij voetschimmel mei 8th, 2018 Nugevonden

Risicofactoren bij voetschimmel


Home » Artikelen » Risicofactoren bij voetschimmel
Risicofactoren bij voetschimmel

Schimmels leven vooral in een vochtige en warme omgeving. Hierin kunnen ze zich ook het beste vermenigvuldigen. Wanneer je dan ook last hebt van transpirerende voeten en je slecht ventilerende sokken en schoenen draagt, heb je een grotere kans om voetschimmel te krijgen. Dit is namelijk een goede broedplaats voor de schimmel. In Nederland heerst er in de zomer dan ook meer voetschimmel dan in de winter. Wanneer je in de zomer echter veel op slippers of op blote voeten loopt, verminder je die kans weer.

Een andere naam voor voetschimmel is ook wel zwemmerseczeem. Door het zwemmen en douchen ontstaat een vochtige huid, en is daardoor vatbaarder voor infecties, want dit is een goede broedplaats voor schimmels.
Bovendien leven schimmels eigenlijk overal. Je kunt daarom ook buiten zwembaden en openbare douches een schimmelinfectie oplopen.

Vatbaarheid

Ook speelt de vatbaarheid van een persoon een rol. De één krijgt nooit voetschimmel, ook al douchet hij/zij regelmatig in openbare douches en de ander krijgt om de haverklap last van voetschimmel. Dit wordt vooral bepaald door de weerstand van de persoon.
Dus meestal beschermt je huid je tegen schimmelinfecties. De weerstand van de huid is verminderd wanneer:

Black friday 2019 - vrijdag 29 november - Cyber monday 2019 - maandag 2 december

  • De huid geïrriteerd of beschadigd is
  • De huid verweekt is door vocht of warmte
  • Wanneer de zuurgraad van de huid verminderd is doordat je je voeten te vaak met zeep wast.
  • Wanneer je weerstand is verminderd. Dit is het geval bij ouderen, bij het krijgen van chemokuren, bepaalde medicijnen en bepaalde ziektes (zoals AIDS en diabetes mellitus).

Is voetschimmel besmettelijk?

Voetschimmel is inderdaad besmettelijk. Meestal krijg je de voetschimmel omdat iemand anders in je omgeving dat ook heeft. Door de schimmelinfectie ontstaan er huidschilfers. Deze kunnen losraken en worden zo verspreid. Daarom zitten er vooral veel schimmels in openbare douchegelegenheden en zwembaden. Bovendien besmet je jezelf ook met de schimmel. Vaak begint voetschimmel maar bij één teen. Maar door de besmettelijkheid zit al vrij snel je hele voet onder de uitslag.