Laatst bijgewerkt: 12 april 2022
We maken het allemaal wel eens mee: van die dagen waarop jij je enorm verveelt. Je hoeft niets te doen, maar je wil eigenlijk wel iets doen. Je hebt alleen geen flauw idee wat. Als je het normaal heel druk hebt kan het wel eens fijn zijn om je een dagje te vervelen, om even rust aan je hoofd te hebben. Maar toch is het al snel niet meer leuk als het te lang duurt. Zou jij graag weten wat je allemaal kunt doen als jij je verveelt? Lees dan snel verder, wij geven je graag wat tips!
Verveling wordt over het algemeen als iets negatiefs ervaren, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Verveling bestaat namelijk niet voor niets, het heeft een doel. Er zitten zelfs echt voordelen aan als jij je af en toe eens goed verveelt. Zo kun je van verveling stiekem veel leren. Volgens onderzoek binnen de psychologie geeft het je een bepaalde tolerantie in je hersenen. Het wordt makkelijker voor je om het aan te kunnen om even helemaal niets te doen. Daarnaast kunnen je hersenen dan ook beter tegen angstgevoelens. Verveling maakt je ook creatiever. Als jij je verveelt, kan jouw verbeelding groter worden. Je hebt tijd om lekker te dagdromen en kunt hierdoor op goede ideeën en creatieve oplossingen komen. Dit zie je bijvoorbeeld goed bij kinderen, die zich eigenlijk nooit lijken te vervelen omdat ze zo’n grote fantasie hebben. Ten slotte helpt verveling je om te gaan met lastige en vervelende emoties. Het kan je helpen om even afstand te nemen van bepaalde situaties en erover te relativeren en je emoties te verwerken. Als jij je verveelt, heb je eindelijk de ruimte om stil te staan bij vervelende emoties. Je zit daar meestal niet op te wachten, maar het is wel belangrijk om dit toe te laten.
Over het algemeen komt verveling niet voor uit een gebrek aan stimulans, maar juist uit overprikkeling. Je hebt vandaag de dag de hele dag door toegang tot iedere om aandacht schreeuwende vorm van entertainment. De gehele Westerse samenleving is zo gewend geraakt aan constant tevreden zijn en constant geprikkeld worden. Verveling is dus eigenlijk een luxeprobleem. We kunnen onze aandacht aan zo veel dingen besteden, dat we niet meer weten waar we uit moeten kiezen. Het is overweldigend. En als we dan vervolgens een moment even nergens aandacht aan besteden, voelt dat erg vreemd. Bijna eng. We grijpen iedere kans aan op afleiding, zodat we niet alleen hoeven te zijn met onze gedachten. Maar eigenlijk is het juist goed voor ons om op zijn tijd eens mee te gaan in die verveling. Om te leren omgaan met moeilijke emoties en gedachten. Dit kun je op verschillende manieren doen, maar belangrijk is in ieder geval om geen afleiding of prikkels op te zoeken.
Er zijn verschillende manieren om mee te gaan in jouw verveling en hier de vruchten van te plukken. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig even mediteren. Meditatie kan je helpen om anders tegen verveling aan te kijken. Om confronterende en moeilijke gedachten en emoties een plek te geven. Zo kun je eens rustig naar de achterliggende oorzaak opzoek dat je nooit eens een moment rust wil pakken en altijd maar doorgaat. En dat hoeft helemaal geen lange meditatie te zijn hoor, vijf minuten per dag is meer dan genoeg om de onrust in je hoofd en lichaam tot rust te brengen. Een tweede manier om gebruik te maken van verveling is om je gedachten de vrije loop te laten en te kijken waar ze uitkomen. Zoek neer meer naar stimulans van buitenaf, maar focus juist meer op wat er in jouw hoofd gebeurt. Schrijf je gedachten op, of maak er bijvoorbeeld een moodboard of een mindmap bij. Zo leer jij jezelf beter kennen en stimuleer je creativiteit. En wie weet kom je nog wel met een geniaal idee!
Een van de meest nuttige en praktische dingen die je kunt doen als jij je verveelt, is beginnen aan de lijst met klusjes die je nog hebt liggen. Niet de leukste bezigheid, maar het moet toch gebeuren, dus waarom niet nu? Vooral het uitvoeren van eentonige klusjes is goed, het verandert namelijk jouw kijk op verveling. Het klinkt misschien een tikkeltje filosofisch, maar het maakt ons nederig. Daarnaast kun je bij simpele klusjes waar je niet bij na hoeft te denken gewoon lekker wegdromen en alsnog je gedachten de vrije loop laten. Dit zijn nu niet de meest geschikte verveel tips voor kinderen, maar voor volwassenen en jongvolwassenen voldoet het prima.
De dingen die je kunt doen als je je verveelt verschillen natuurlijk nogal voor een volwassene of voor iemand van 12 jaar. Toch is de essentie hetzelfde: kom lekker even tot rust en geniet van wat je hebt. Voor kinderen is het een perfect moment om hun creativiteit los te laten of lekker naar buiten te gaan. Zo werken ze ook meteen aan hun ontwikkeling en vinden ze uit wat ze leuk vinden om te doen en wat niet. Voor kinderen is het ook goed om zichzelf alvast beter te leren kennen, dat zal ze later in hun leven veel gedoe besparen!
Een kort overzicht van dingen die je kunt doen als jij je verveelt:
Jazeker, verveling is om meerdere redenen erg goed voor het menselijk brein en onze gemoedstoestand!
Als je volwassen bent, kun je klusjes oppakken die je blijft uitstellen, maar als kind kun je beter lekker iets creatiefs gaan doen. Of ga lekker naar buiten!
Als je 12 bent gaat de wereld ineens erg veranderen voor jou. Neem de rust om te genieten van dingen die je leuk vindt en die jou blij maken.