Heb je een vignet nodig voor een vakantie in Oostenrijk? 

Laatst bijgewerkt: 18 december 2023

Als je op vakantie gaat zijn er een aantal landen waar je een vignet nodig hebt om gebruik te mogen maken van de snelwegen in dat land. Oostenrijk is één van die landen. Ga je hier op wintersport, dan heb je dus een vignet nodig. Dit mag de sticker variant zijn, maar je kunt vandaag de dag ook kiezen voor een digitale variant die jij aan je kentekenplaat kunt koppelen. Er zijn in dit land wel een aantal uitzonderingen op de vignet verplichting. Op 5 snelwegen hoef je geen tol te betalen en op een aantal wegen moet je extra tol betalen. In dit artikel geven we je meer informatie over vignetten in Oostenrijk!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Waarom heb je een vignet nodig in Oostenrijk? 

  In Oostenrijk ben je verplicht om tol te betalen als je gebruikmaakt van bepaalde snelwegen. Een vignet is eigenlijk een versimpelde manier om de tol te betalen. Iedereen die met een auto, motor, camper, caravan of vrachtwagen op de Oostenrijkse snelwegen wil rijden, moet dus een vignet hebben. Op alle A-wegen is dit verplicht en op een aantal S-wegen. Als jouw voertuig niet meer weegt dan 3500 kilogram, dan kun je een vignet Oostenrijk 2023 kopen. Weegt jouw voertuig wel meer dan 3500 kilogram, dan kun je aan de grensovergang een speciaal vignet kopen. Sinds december 2019 zijn er een aantal vignet vrijstellingen ingevoerd in Oostenrijk. Op een aantal snelwegtrajecten heb je nu dus geen vignet meer nodig. Dit is voor toeristen ideaal, want via deze trajecten zijn veel skigebieden te bereiken. Voor de volgende trajecten heb je geen vignet nodig: 

  • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
  • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
  • Linzer Autobahn A26
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbrans – Hohenems)

  Je kunt een vignet kopen bij de ANWB, langs de snelweg of bij een grensovergang in Oostenrijk, maar je kunt er ook voor kiezen om er online een te bestellen, bijvoorbeeld bij www.wegenvignetten.nl

  Veelgestelde vragen

  Waar kun je het beste een vignet voor Oostenrijk kopen?
  Je kunt een vignet voor Oostenrijk makkelijk bestellen bij de ANWB of op een andere website die hiervoor bedoeld is. Bij grensovergangen kun je er vaak ook nog een kopen, maar het is aan te raden dit al voor vertrek te doen.

  Hoe wordt er gecontroleerd op vignet Oostenrijk?
  In Oostenrijk controleert men op vignetten met behulp van camera’s langs de snelwegen. Zorg dus altijd dat je in het bezit bent van een geldig vignet als je hier rijdt!

  Wat als je zonder vignet door Oostenrijk rijdt?
  Dit zal altijd opgemerkt worden, want in Oostenrijk controleren ze op vignetten met behulp van camera’s. De boete voor rijden zonder vignet in Oostenrijk kost je 120 euro. Vaak komt hier ook nog de prijs van een nieuw vignet bij.

  Advertentie