Een vignet aanvragen voor Zwitserland: Zo doe je dat!

Laatst bijgewerkt: 1 januari 2024

Ga je deze winter op vakantie naar Zwitserland, bijvoorbeeld om lekker op wintersport te gaan? Dan heb je een vignet nodig. Voor alle motorvoertuigen die gebruik willen maken van de snelwegen is het in Zwitserland verplicht om in het bezit te zijn van een speciaal vignet. Ook als je op doorreis bent heb je zo’n vignet nodig, dus ook als je naar een ander land gaat, maar door Zwitserland heen moet, is het ook belangrijk dat je hier aan denkt. In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over vignetten in Zwitserland!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Waarom heb je eigenlijk een vignet nodig in Zwitserland? 

  Sinds het jaar 1985 is het voor iedereen die gebruikmaakt van de Zwitserse snelwegen, verplicht om tol te betalen. Een vignet is een middel om het betalen van de tol makkelijker te maken. Alle motorvoertuigen tot de 3500 kilogram zijn verplicht om de tol te betalen en moeten dus zo’n vignet bij zich hebben. Alle voertuigen die meer wegen dan 3500 kilogram betalen aan de grens al een andere soort tol. Reis je met een caravan, vouwwagen of aanhanger, dan heb je twee vignetten nodig. Een aanhanger van een motor heeft hier vrijstelling voor. Er zijn diverse websites waar je eenvoudig online een vignet kunt bestellen, zoals Vignetteswitzerland.com/nl/

  Hoeveel betaal je voor een vignet in Zwitserland? 

  Natuurlijk vraag jij je nu af hoeveel je dan betaalt voor een vignet voor de Zwitserse snelwegen als je op wintersport wil gaan. Sinds het jaar 1985 ligt er al een vaste prijs vast voor de vignetten, namelijk 40 CHF. Naar verwachting zal die prijs de komende jaren ook nog niet veranderen. 

  Veelgestelde vragen

  Waar koop je best vignet Zwitserland?
  Je kunt vignetten kopen in douanekantoren bij grensovergangen in Zwitserland. Het is echter makkelijker om ze online te bestellen voordat je op reis gaat naar Zwitserland.

  Hoe wordt er gecontroleerd op vignet Zwitserland?
  Er zit een speciaal teken in de vignetten in Zwitserland. Hiermee kan de douane controleren of dat vignet al ooit eerder gebruikt is. Als je een boete krijgt, moet je daarnaast ook nog de aanschafprijs van een nieuw vignet betalen.

  Waar goedkoop vignet Zwitserland?
  De goedkoopste plek om een vignet voor Zwitserland te kopen is vaak bij een tankstation langs de weg in Duitsland. Via de ANWB kan het ook voordeliger zijn, bijvoorbeeld met bepaalde acties.  

  Advertentie