Leuke dingen om te doen in de stad Amsterdam

Laatst bijgewerkt: 16 januari 2023

Als je op vakantie gaat in Nederland, zijn er twee dingen die je kunt doen: je kunt de rust opzoeken en mooie plekken in de natuur bezoeken, of je kunt op stedentocht gaan. Amsterdam staat dan voor de meeste mensen toch wel bovenaan hun lijst. Maar wat kun je eigenlijk allemaal doen in de hoofdstad van Nederland? Dat gaan we je in dit artikel vertellen!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Een boottocht maken door Amsterdam

  Hou je van varen? Dan is dit een goed idee voor jou: boot huren Amsterdam. Dit is een erg populaire bezigheid in het centrum van de stad. Heb je het nog nooit gedaan, dan moet je dit zeker op je lijstje zetten dit voorjaar of deze zomer. Het is een heel andere manier om de stad te verkennen, vanuit de grachten. Je kunt kiezen voor verschillende soorten boten, of je nu een kleine boot voor een aantal personen wil huren of een sloep wil huren voor zo’n 8 personen. Een sloep huren Amsterdam staat gelijk aan een stedentocht zoals je die nog nooit hebt meegemaakt. De boten die je kunt huren zijn elektrische fluisterboten die je zelf kunt besturen. Hier heb je geen vaarbewijs voor nodig, maar de boten zijn ook niet moeilijk te besturen. Voordat je gaat varen, krijg je uitgebreide instructies. Je krijgt ook een aantal vaarroutes mee, zodat je zeker weet dat je de mooiste plekken van de stad bezoekt per boot. 

  De Johan Cruijff ArenA

  De Johan Cruijff ArenA is natuurlijk erg bekend, niet alleen om voetbalwedstrijden, maar ook voor concerten en grote feesten die er gehouden worden. De ArenA werd in 1996 geopend door Koningin Beatrix en is met meer dan 50.000 zitplaatsen het grootste stadion van Nederland. Er worden dagelijks tours georganiseerd door het stadion, wat super leuk is voor voetbalfans. Je krijgt een VR beleving van de kleedkamers, een rondleiding door de perstunnel en spelerstunnel en veel leuke verhalen en anekdotes over het stadion. Een must-see, zeker voor Ajax fans! 

  Bezoek de Dam

  De dam is echt het Hart van Amsterdam, een bezoek aan de stad is dan ook niet compleet zonder dat je de Dam hebt bezocht. De stad dankt immers zijn naam aan het monument. Aan het plein bij de Dam ligt het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument waar onder andere de Tweede Wereldoorlog ieder jaar wordt herdacht. Ga je naar Amsterdam deze zomer, breng dan in ieder geval ook een bezoekje aan de Dam. 

  Het Anne Frank Huis 

  Het Anne Frank Huis is de plek waar de familie van Anne Frank verstopt heeft gezeten in het achterhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog. De familie vluchtte naar Nederland, maar moest daar alsnog onderduiken voordat ze uiteindelijk verraden werden en door de Duitsers op werden gepakt. Het achterhuis werd omgebouwd tot een museum: het Anne Frank Huis. In het museum leer je alles over de Jodenvervolging en de manier waarop ondergedoken Joden in die tijd moesten leven. 

  Het Van Gogh Museum

  Iedereen kent natuurlijk Vincent van Gogh, de Nederlandse schilder die zijn eigen oor afsneed. Het museum ligt vlakbij het Rijksmuseum, aan de andere kant van het Museumplein in Amsterdam. Het museum is uiteraard geheel in thema van de bekende schilder. Het gevat een grote collectie van zeker 200 schilderijen van Vincent van Gogh, maar daarnaast vind je er ook tekeningen en etsen die de schilder ooit gemaakt heeft. Ten slotte stelt het museum bepaalde voorwerpen tentoon die van de schilder zijn geweest. 

  Het Rijksmuseum

  Hou je erg van musea, dan kun je een bezoek aan het Van Gogh Museum mooi combineren met een bezoek aan het Rijksmuseum, aangezien dit er tegenover ligt. Het Rijksmuseum is immers het grootste museum van Nederland met de meest uitgebreide kunstcollectie van ons land. Je komt werken van de grootste Nederlandse kunstenaars tegen, zoals Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer. Maar er zijn ook werken te vinden van andere kunstenaars van over de hele wereld. Er is zelfs een hele vleugel gemaakt voor Aziatische kunst. Het bekendste werk in het museum kunnen we natuurlijk niet vergeten: de Nachtwacht van Rembrandt. 

  EYE Amsterdam

  Het EYE Amsterdam is erg makkelijk te vinden, het is namelijk het opvallende witte gebouw aan het IJ, meteen tegenover het Centraal Station. Het EYE is het filmmuseum van Amsterdam, waar je helemaal in de wereld van roem en rijkdom kunt springen. Er zijn exposities over de filmgeschiedenis te vinden en er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over belangrijke persoonlijke uit de geschiedenis van film en tv. Daarnaast kun je in het EYE ook films kijken, met name arthouse films die wat minder bekend zijn. 

  Het Vondelpark

  Heb je tijdens het rondstruinen in de grote stad even behoefte aan rust? Dan kun je terecht in het Vondelpark. Het is het stadspark van Amsterdam, dat sinds 1996 ook een rijksmonument is. In de zomer vind je er veel mensen die komen sporten, picknicken of ontspannen in de zon. Tijdens de zomerdagen kun je ook het Vondelpark Openluchttheater bezoeken en kun je lekker drankjes drinken in het vondelparkpaviljoen VondelCS. Je kunt ook een heerlijke fietstocht maken door het Vondelpark, waarmee je alle minder populaire plekjes tegenkomt, waar je van wat meer rust kunt genieten!

  Veelgestelde vragen

  Wat is er te doen in Amsterdam?

  Er is enorm veel te doen in de hoofdstad van Nederland. Of je nu graag een rondtocht wil maken in een boot, musea wil bezoeken of lekker wil gaan shoppen.

  Wat kost een boot huren in Amsterdam?

  Je kunt op verschillende plekken boten huren in Amsterdam. De prijzen variëren van 50 euro per uur tot 79 euro per drie uur. Onderzoek van tevoren wat het meest gunstig is voor jou.

  Kun je een boot huren in Amsterdam?

  Jazeker, je kunt in Amsterdam een elektrische fluisterboot huren en hiermee zelf door de grachten van de stad varen. Je hebt hier geen vaarbewijs voor nodig.

  Advertentie