Een HES-code voor Turkije: Wat is het en hoe krijg je hem?

Laatst bijgewerkt: 11 augustus 2022

Ben je van plan om deze zomer naar Turkije te vliegen voor je vakantie? Dan is de kans groot dat je een HES-code nodig hebt om het land in te mogen. De meeste mensen worden hier wel over geïnformeerd als ze hun vakantie boeken. Mocht dit de eerste keer zijn dat je van de code hoort, terwijl je wel een reis naar Turkije hebt geboekt, dan is het verstandig om nog even onderzoek te doen voordat je vertrekt. In deze blog gaan we het hebben over wat de HES-code is, waar hij voor gebruikt wordt en hoe je hem krijgt voordat je op vakantie gaat!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Let op: Met ingang vanaf 8 maart 2022 is de verplichting voor een HES-code komen te vervallen. Dit betekent dat u geen HES-code meer hoeft aan te vragen als u naar Turkije reist.

  Wat is een HES-code?

  De HES-code is een verplichte registratie door het Ministerie van Volksgezondheid om aan te tonen dat je het coronavirus niet bij je draagt als je reist binnen Turkije. Dit geldt niet alleen voor reizigers met het vliegtuig, maar ook als je met de trein, bus of met een prive voertuig reist. Het is verplicht voor reizigers vanaf 6 jaar om zich online te registreren als je op vakantie gaat naar Turkije. Dit kun je op de officiële website van de Turkse overheid doen. Zorg dat je de digitale registratie zeker 72 uur voor de geplande aankomstdatum in Turkije geregeld hebt. Als je in Turkije arriveert, ontvang je dan een HES-code die je in het hele land kunt laten zien bij controles. 

  Welke documenten heb je nodig om naar Turkije te gaan?

  Alle reizigers van 6 jaar of ouder die Turkije inreizen, moeten minimaal 72 uur van tevoren het Traveler Entry Form invullen via de website van de Turkse overheid. Dat is deze website: https://register.health.gov.tr/. Als je dit hebt gedaan, ontvang je van het Ministerie van Volksgezondheid een HES-code. Die code heb je nodig om door Turkije te reizen, of je nu met het vliegtuig, de trein, de bus of een auto reist. Zonder de code mag je het land niet in en kun je ook niet door het land reizen. De code kan voor een bepaalde periode geldig zijn, maar ook voor onbepaalde tijd. De HES-code moet nog tot minimaal 7 dagen na de einddatum van je vakantie geldig zijn. Wil je langer blijven dan alleen voor een vakantie? Voor langere verblijven in Turkije heb je een speciaal visum nodig. Die kun je aanvragen bij de Turkse Ambassade of de Consulaten in België.

  Kun je op dit moment veilig op vakantie naar Turkije?

  Het grootste deel van het land is op dit moment veilig om naartoe te reizen. Je moet echter wel rekening houden met een aantal veiligheidsrisico’s die er in Nederland niet meer zijn, onder andere op het gebied van het coronavirus, maar ook door een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Het reisadvies is daarom in het grootste deel van het land geel en in een paar gebieden oranje en rood. In de rode gebieden zijn grote risico’s van toepassing, dus hier kun je momenteel niet heen als toerist. De grensgebieden met Syrië en Irak zijn rode gebieden waar niet naartoe gereisd mag worden. Ga je toch naar deze grensgebieden? Dan is dit op eigen risico en kan er waarschijnlijk geen hulp komen van het ministerie van Buitenlandse Zaken als je in de problemen komt.

  De oranje gebieden in Turkije

  De oranje gebieden zijn gebieden waar je alleen om noodzakelijke redenen naartoe mag reizen. Het oranje gebied is het grensgebied bij Habur en de provincies Şırnak en Hakkari. Het gebied is niet veilig genoeg om er op vakantie te gaan en dit is dus ook zeker niet de bedoeling. Reis hier alleen naartoe als het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor je werk of een familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of een ongeval. Ga je zonder goede reden naar een oranje gebied? Dan is dit op eigen risico en kan het ministerie van Buitenlandse Zaken je waarschijnlijk niet helpen als je in de problemen komt.

  De gele gebieden in Turkije 

  In de gele gebieden zijn risico’s, maar geldt er geen reisverbod. Je kunt naar het hele gebied reizen zonder problemen, maar je moet er wel rekening mee houden dat de veiligheidssituatie anders is dan in Nederland. Bereid je reis naar deze gebieden dus wel goed voor en check wat je nodig hebt om het gebied in en uit te kunnen gaan. Er gelden namelijk wel bepaalde inreisvoorwaarden, die je op de website van de Rijksoverheid kunt vinden. Vertrek je uit Turkije na een vakantie? Geef dit dan door aan de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.

  Tips voor jouw reis naar Turkije

  Momenteel zijn er in Turkije regelmatig politieke demonstraties, dat is iets om rekening mee te houden als je op vakantie wil naar dit land. De politie treedt hard op tegen deze demonstraties, dus het is verstandig om je afstand te houden. Voorkom samenscholingen die op een beginnende demonstratie zouden kunnen lijken. Vraag eventueel om advies of informatie bij het hotel waar je verblijft, zodat je zeker weet dat je er niet mee te maken krijgt. Daarnaast moet je op je hoede zijn voor zakkenrollers en oplichters, die erg actief zijn in de grotere steden, maar soms ook in dorpen of kleinere plaatsen. Wees niet te goed van vertrouwen. Ken je het gebied waarin je reist niet goed? Ga dan liever niet na zonsondergang naar buiten.

  Veelgestelde vragen

  Hoe kom ik aan een HES-code voor Turkije?

  Een HES-code kun je krijgen door je minimaal 72 uur voordat je in Turkije arriveert digitaal te registreren via de website van de Turkse overheid. Als je in Turkije arriveert, krijg je dan jouw HES-code. 

  Hoe lang is HES-code Turkije geldig?

  Een HES-code kan voor een bepaalde tijd geldig zijn, bijvoorbeeld voor een vakantie, of voor onbepaalde tijd, als je van plan bent langer in Turkije te blijven. 

  Welke documenten heb je nodig om naar Turkije te gaan?

  Voor een vakantie heb jij jouw paspoort en HES-code nodig. Blijf je langer? Dan heb je ook een speciaal visum nodig dat je moet aanvragen bij de Turkse Ambassade.

  Advertentie