De 10 leukste binnenactiviteiten in Nederland

Laatst bijgewerkt: 11 maart 2022

Een dagje uit met het hele gezin is natuurlijk erg leuk, maar een dagje buiten doorbrengen kan letterlijk in het water vallen. Het weer in Nederland is niet altijd even betrouwbaar. Sowieso is het weer vaak slecht in de herfst en in de winter, maar zelfs in de zomer regent het regelmatig. Gelukkig zijn er genoeg dingen te bedenken die je binnen kunt doen: een dagje in. Hieronder lees je over de 10 leukste binnenactiviteiten zodat het weer geen rol hoeft te spelen in jouw dagje uit.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  De bioscoop

  Niet erg origineel, maar wel ontzettend leuk: een film bekijken in de bioscoop. Als het regent is het heerlijk om lekker een film te bekijken. Zeker voor kinderen kan het een leuke ervaring zijn om een film eens anders te bekijken dan op tv of via Netflix. Als je liever toch iets anders wilt dan een gewone film in een gewone bioscoop kun een alternatieve bioscoopervaring proberen. Zo heb je bijvoorbeeld het Omniversum in Den Haag waar het scherm een bolvorm over het publiek heen is. In het Planetarium bij Artis kun je virtuele reizen door de ruimte heen maken. Aventoer in Burgum is een 7D bioscoop waar je een film kunt kijken in heel veel dimensies. Ook zijn er door Nederland heen enkele servicebioscopen die bedienend personeel in de zaal hebben. Daarnaast kun je met oudere kinderen eens een filmhuis bezoeken en een arthouse film bekijken in plaats van altijd die Hollywood blockbusters.

  Een escape room

  Escape rooms zijn op steeds meer plekken te vinden en worden steeds populairder. Je wordt opgesloten in een kamer en moet puzzels oplossen om eruit te komen. Samenwerken is in een escape room vaak ontzettend belangrijk dus het is extra leuk om dit eens met een groep te proberen. Meestal heb je een uur de tijd om jezelf te bevrijden. Het is natuurlijk een leuk doel om records te verbreken. En na afloop kun je gezellig met zijn allen nog wat eten of een drankje drinken.

  Binnen winkelen

  Een klassiek uitje is natuurlijk shoppen, maar dat is in de stromende regen helemaal niet leuk. Gelukkig zijn er in Nederland een aantal overdekte winkelcentra te vinden. Je gaat lekker van winkel naar winkel zonder ook maar iets mee te krijgen van het slechte weer buiten. Een aantal voorbeelden zijn Alexandrium in Rotterdam en De Bazaar in Beverwijk. Het Alexandrium is geschikt voor mensen die graag shoppen bij alle bekende ketens. Ook in Hoog Catharijne (Utrecht) en de Heuvelgalerie (Eindhoven) kun je lekker shoppen. De Bazaar in Beverwijk is eigenlijk een grote overdekte markt. Eens wat anders dan altijd dezelfde winkels.

  Zwemmen

  Ook een minder origineel, maar toch heel leuk, uitje is zwemmen in een tropisch zwemparadijs. Door heel Nederland heen kun je naar zwembaden. Vind je het leuk om van de glijbaan te gaan? Dan kies je er een met veel glijbanen. Naast zwemmen kun je ook naar bijvoorbeeld de Sanadome of een andere wellness gaan om helemaal te ontspannen. Heerlijk op een druilerige herfstdag of koude winterdag.

  Foodhallen

  Als je eens iets anders wilt dan de minder originele uitjes kun je eens Foodhallen proberen. Dit soort hallen hebben allerlei verschillende restaurants in één hal waardoor je van alles kunt proberen. Je hebt bijvoorbeeld de Foodhallen in Amsterdam of de Markthal in Rotterdam. In Deventer kun je in het Fooddock eten uit allerlei foodtrucks proberen. Voor de echte foodie is dit het ideale dagje uit. Van de regen buiten krijg je niets mee.

  Overdekte speeltuinen

  Naar de speeltuin gaan is erg leuk voor kinderen. Naast speeltuinen buiten zijn er ook een boel die overdekt zijn. Je kunt bijvoorbeeld naar de binnenspeeltuin Monkey Town in Groningen. Ook trampolineparken zijn ontzettend leuk voor kinderen. Kun je niet kiezen welke activiteit je wilt doen? Dan kun je altijd naar het veelzijdige Giga Konijnenhol in Beerze. Hier kunnen kinderen, zwemmen, spelen en bowlen. Er is voor ieder wat wils. Ouders komen op veel plekken aan hun trekken met koffie en gratis Wifi.

  Toverland Sevenum

  Hoewel Toverland de laatste tijd steeds meer buitenattracties heeft blijven de indoor hallen waar alles mee begon gewoon bestaan. Vooral voor de kinderen zijn de twee hallen van Toverland erg leuk. En is het eventjes droog? Dan kun je deze tijd benutten om buiten alle achtbanen te proberen. Toverland is 365 dagen per jaar open dus je kunt er altijd terecht voor een dagje uit, of in. Naast Toverland heeft Nederland nog een aantal indoorpretparken. Zo kun je terecht bij het Indoorpretpark in Maassluis.

  Midgetgolfen

  Binnen minigolfen? Dat lees je goed. Hoewel minigolf meestal buiten in het gras gespeeld wordt kun je dit ook binnen doen. Op verschillende plekken in het land kun je binnen minigolfen in glow in the dark stijl. Alle banen en ballen lichten op in het donker. Het is niet alleen een goede manier om aan het weer te ontsnappen, je houdt er nog een unieke ervaring aan over ook. Erg leuk voor jong en oud. Je kunt glow in the dark minigolf spelen in onder andere Arcen, Tilburg Scheveningen en Aalsmeer. Grote kans dat er ook bij jou één in de buurt zit.  

  Karten

  Als je houdt van een beetje snelheid en avontuur kun je ook gaan karten. Kartbanen zijn vaak overdekt zodat het weer geen spelbreker hoeft te zijn. De grootste kartbaan van Europa is 1,2 kilometer lang en heeft bruggen en verhogingen en deze baan staat gewoon in Nederland. Deze activiteit is echter pas geschikt voor kinderen die langer zijn dan 1,50. Voor wat oudere kinderen en zelfs volwassenen is karten een ontzettend leuk dagje uit.

  Kindvriendelijke musea

  Er zijn verschillende musea in Nederland die ook voor kinderen erg leuk kunnen zijn. Zo is er voor hele kleine kinderen bijvoorbeeld het Nijntje museum. Je kunt het huis van Nijntje, de dokter en een dierentuin bezoeken. Het is voor peuters en kleuters een hele beleving. Voor een leerzame ervaring voor oudere kinderen kun je onder andere terecht bij museum Sonnenborgh. Dit museum dient ook als sterrenwacht. Het is dan ook logisch dat je in dit museum alles kunt leren over het universum, de planeten en onze eigen zon. Elke zondag kun je ook nog eens door een echte telescoop kijken. Erg toepasselijk op een regenachtige dag is het Waterliniemuseum waar je alles over de verdediging van Nederland met hulp van water.

  Advertentie