Wegwerpcamera kopen? Zo werkt het

Laatst bijgewerkt: 1 november 2021

Ken jij de wegwerpcamera van vroeger nog? Nog niet zo lang geleden voordat we smartphones hadden waren wegwerpcamera’s dé manier om alles vast te leggen. Op je eerste schoolreisje of vakantie pakte je naast je kleding ook altijd een nieuwe wegwerpcamera in. Een filmrolletje was precies genoeg om de hele reis mee te fotograferen. Ga je binnenkort op reis of een uitstapje maken? Dan mag de ouderwetse camera echt niet ontbreken voor een paar leuke vintage foto’s. We vertellen je alles wat je moet weten over deze old school camera.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Hoe werkt een wegwerpcamera?

  Met een wegwerpcamera maak je ter plekke foto’s die je later laat ontwikkelen. Je ziet van tevoren niet hoe de foto eruit gaat zien, je kijkt namelijk door een lens bij het fotograferen. Dit is iets wat we ons tegenwoordig bijna niet meer kunnen voorstellen. Het leuke? Je weet nooit hoe de foto’s uitpakken en het is altijd een verrassing. Wegwerpcamera’s zien er over het algemeen niet heel mooi uit, je gebruikt ze immers maar een keer. De meeste liggen dan ook rond dezelfde prijs: zo’n 10 euro voor een standaard wegwerpcamera die doet wat het moet doen.

  Waarom een wegwerpcamera kopen?

  We kunnen eigenlijk niet heel veel redenen bedenken waarom je geen wegwerpcamera zou kopen. Ga je een lang weekend weg? Verspil je weekend niet aan je telefoon en laat deze thuis of in je koffer. Met een wegwerpcamera heb je meestal slechts 27 opnames. Je kiest dus zorgvuldig je fotomomenten uit en bent niet constant met je telefoon bezig.

  Hoe leuk is het om foto’s op papier te hebben? Die duizenden foto’s in de galerij van je smartphone voelen toch minder bijzonder. Fysieke foto’s kun je in een fotoalbum plakken, aan de muur hangen of in een fotolijstje doen. Hoe kun je die bijzondere momenten nu beter waarderen dan in een prachtig fotolijstje?

  En dan hebben we het nog niet over alle nostalgie die het naar boven brengt. Ben je geboren voor 2000? Dan weet je waarschijnlijk als geen ander hoe bijzonder het was om zo’n wegwerpcamera in handen te hebben. Foto’s maken en printen was toen nog niet zo vanzelfsprekend als nu. Je nam alleen de mooiste momenten op en wachtte twee volle weken totdat de foto’s eindelijk klaar waren. Vervolgens kon je eindelijk die leuke foto’s aan je vrienden en familie laten zien om het samen nog eens te beleven. Grote kans dat jij nog een fotoalbum hebt liggen met geweldige fotoherinneringen die gemaakt zijn door een wegwerpcamera.

  Hoe ontwikkel je foto’s met een wegwerpcamera?

  Is je filmrolletje vol? Dan laat je de foto’s ontwikkelen bij een speciale fotozaak. Tegenwoordig printen veel fotozaken ook digitale foto’s. De foto’s van je filmrolletje noem je ‘analoge’ foto’s. Door de snelle ontwikkeling van digitale foto’s is het tegenwoordig even zoeken naar een zaak die analoge foto’s nog voor jou kan ontwikkelen. Gelukkig is er nog in bijna elke stad een fotowinkel te vinden. Je kunt dit overigens ook al jarenlang voordelig bij de Hema laten doen. Je hebt daarbij nog allerlei keuzes zoals de grootte en kleur of zwart en wit.

  Ook bij de Kruidvat kun je de foto’s van je wegwerpcamera laten ontwikkelen. Ze hebben tegenwoordig zelfs fotomachines in sommige filialen staan waarmee je vanaf je mobiel foto’s kunt afdrukken. Super handig natuurlijk, maar jij wilt gewoon je analoge foto’s laten afdrukken. Dat kan gelukkig nog steeds bij Kruidvat! Het enige wat je hoeft te doen is jouw rolletje afgeven bij de fotoservice, je gegevens doorgeven en aangeven welk formaat je nodig hebt. Na 14 dagen kun je jouw foto’s ophalen.

  Waar koop ik een wegwerpcamera?

  Alhoewel het al een wat verouderd product is, wordt de wegwerpcamera nog steeds op veel plekken verkocht. Ben je op het station of het vliegveld om te vertrekken? Dan kun je nog snel even langs de Hema voor een wegwerpcamera. Ook de Kruidvat verkoopt wegwerpcamera’s. Gelukkig is er altijd wel een Kruidvat of Hema in de buurt. Verder kun je ze online kopen, bijvoorbeeld op Bol.com of bij Amazon.

  De camera’s zien er meestal niet zo spectaculair uit, omdat ze voor eenmalig gebruik zijn. Wil jij toch een hip fototoestel ondanks dat je hem niet lang gaat gebruiken? Dan kun je een wegwerpcamera van Fujifilm kopen. Deze ziet er leuk uit en heeft ook nog eens hoogwaardige kwaliteit. Je kunt er 27 foto’s mee schieten. Leuk voor een weekendje weg. Dit is overigens hetzelfde merk dat de populaire polaroid camera’s maakt in pastelkleurtjes. Je weet dus al dat je een vrolijk fototoestel kunt verwachten.

  Een andere veel verkochte wegwerpcamera is die van Kodak. Je koopt deze onder andere bij Bol.com en allerlei fotowinkels. De prijs ligt vrij laag en de camera beschikt over een flitser. Het toestel is goed voor 27 opnames. Hij ziet er kleurrijk en grappig uit en is daarmee ook erg leuk voor kids.

  Alternatief: polaroid camera of smartphone printer

  Wil je jouw camera niet na een vakantie al weggooien? Dan kun je ook kiezen voor een polaroid camera. Het werkt ongeveer hetzelfde als een wegwerpcamera, maar met een polaroid camera kan je foto’s direct printen. Dit bespaart je twee weken wachten en is natuurlijk ook beter voor het milieu. Je hoeft zo niet elke keer een nieuwe camera te kopen. Nog een alternatief: er zijn tegenwoordig veel smartphone printers te koop. Door deze aan te sluiten op je telefoon kun je ‘gewoon’ alle foto’s van je galerij direct printen. Hoe cool is dat?

  Veelgestelde vragen

  Wat is een wegwerpcamera?

  Een wegwerpcamera gebruik je meestal een keer. Er zit een filmrol in die gemiddeld zo’n 27 foto’s kan opslaan. Deze foto’s laat je vervolgens ontwikkelen bij een fotozaak. Dit neemt twee weken in beslag waarna je je foto’s fysiek in handen krijgt. De wegwerpcamera gooi je vervolgens weg.

  Wat is het verschil tussen een polaroid- en wegwerpcamera?

  Een polaroid camera is vrij prijzig. Hiermee kun je foto’s nemen en ze vervolgens direct printen vanuit de camera. Met een wegwerpcamera neem je op dezelfde manier foto’s, maar je laat ze ontwikkelen bij een fotozaak. Nadat je een vol rolletje hebt en deze eruit hebt gehaald, gooi je de wegwerpcamera weg.

  Waar koop ik een wegwerpcamera?

  Je kunt ze kopen bij diverse fotowinkels, maar ook bij de Hema, Kruidvat en Bol.com. Gemiddeld kosten ze zo’n 10 euro. Heb je er nog snel een nodig voor op reis? Dan kun je een kijkje nemen bij Hema of Kruidvat op het station of vliegveld.

  Advertentie