Het belang van goede en originele relatiegeschenken

Laatst bijgewerkt: 25 april 2023

Relatiegeschenken zijn cadeaus die worden gegeven aan klanten, partners, of medewerkers met als doel het versterken van de relatie tussen de gever en ontvanger. Dit kan variëren van gepersonaliseerde pennen tot luxe vakanties. Hoewel sommigen deze geschenken als een gimmick beschouwen, bieden ze een aantal belangrijke voordelen die de moeite waard zijn om te overwegen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Merkbekendheid vergroten

  Allereerst kunnen relatiegeschenken de merkherkenning en merkloyaliteit vergroten. Door bijvoorbeeld het logo van het bedrijf op een nuttig cadeau zoals een kalender of notitieboek te plaatsen, blijft de ontvanger dagelijks met het merk in aanraking. Dit kan leiden tot een betere bekendheid en vertrouwdheid met het merk en uiteindelijk tot meer verkoop. Daarnaast kan het geven van relatiegeschenken de klanttevredenheid en -loyaliteit verhogen. Een attent gebaar zoals een cadeau kan de ontvanger het gevoel geven dat ze gewaardeerd worden, waardoor ze eerder geneigd zijn om bij het bedrijf te blijven en het aan anderen aan te bevelen.

  Zakelijke relaties versterken

  Ten tweede kunnen relatiegeschenken bijdragen aan de versterking van de zakelijke relaties. Een goed gekozen en gepersonaliseerd relatiegeschenk kan een positieve indruk achterlaten en het gevoel geven dat de gever moeite heeft gedaan om de ontvanger te leren kennen. Dit kan leiden tot een versterking van de zakelijke relaties en uiteindelijk tot meer samenwerking en verkoop. Ook kan het geven van relatiegeschenken bijdragen aan een positief imago van het bedrijf. Wanneer een bedrijf erom bekend staat dat het attent is en waarde hecht aan relaties, kan dit bijdragen aan een positief imago en vertrouwen bij potentiële klanten.

  Marketinginstrument

  Ten derde kunnen relatiegeschenken ook als marketinginstrument worden ingezet. Door bijvoorbeeld het logo van het bedrijf op een opvallend en nuttig geschenk te plaatsen, kan het cadeau de aandacht trekken van anderen en als promotiemiddel fungeren. Dit kan vooral effectief zijn wanneer het geschenk een hoog gebruikspotentieel heeft, zoals een waterfles bedrukken of paraplu’s bedrukken. Er zijn een hoop nuttige relatiegeschenken verkrijgbaar die je laat bedrukken met je logo of merknaam.

  Betrokkenheid medewerkers

  Ten slotte kunnen relatiegeschenken bijdragen aan het verhogen van de motivatie en betrokkenheid van medewerkers. Door het geven van een geschenk als erkenning voor de prestaties van medewerkers, kan dit hun motivatie en betrokkenheid vergroten. Dit kan leiden tot betere prestaties en productiviteit. Over het algemeen waarderen medewerkers dit type bevestiging, of het nou een compliment over hun werkhouding is of een bevestiging in de vorm van een origineel relatiegeschenk.

  Nadelen van relatiegeschenken

  Er zijn echter ook enkele potentiële nadelen en risico’s verbonden aan het geven van relatiegeschenken. Ten eerste kan het als manipulatief of onethisch worden beschouwd, bijvoorbeeld wanneer het geven van geschenken als middel wordt gebruikt om klanten te beïnvloeden om zaken te doen met het bedrijf. Daarnaast kunnen relatiegeschenken als milieuonvriendelijk beschouwd worden als het geschenk niet nuttig is of een verspilling van materiaal is. Echter, bij een origineel en nuttig cadeau geldt dat niet.

  Advertentie