Een GPS tracker voor je hond: Zo raak jij jouw hond of kat nooit meer kwijt!

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2022

Ben jij jouw hond of kat regelmatig kwijt, of is dit echt een grote angst voor jou? Dan is het verstandig om een GPS tracker aan te schaffen voor je hond of kat. Op die manier weet je altijd waar jouw trouwe viervoeter uithangt, ook als je (per ongeluk) van elkaar gescheiden raakt. Natuurlijk is het ook belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te nemen zodat jouw huisdier niet kan ontsnappen, maar zelfs dan kunnen ze ons wel eens te slim af zijn. Dat ene plekje in de tuin dat niet helemaal goed afgezet is kan al genoeg zijn. En dan wil je toch wel kunnen achterhalen waar je huisdier uithangt.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is een GPS tracker voor honden?

  De technologie staat niet stil, ook niet op het gebied van producten voor onze huisdieren. Van automatische drink- en voerbakken tot GPS trackers voor aan de halsband. Een GPS tracker is een apparaat dat het mogelijk maakt om jouw huisdier te kunnen vinden als hij wegloopt of verdwaalt. Dit betekent echter niet dat het een alternatief is voor een microchip. Het laten chippen van je hond is in Nederland namelijk verplicht. Een GPS tracker kan echter wel een extra hulpmiddel zijn om je hond snel terug te kunnen vinden als er iets gebeurt. GPS is een afkorting voor Global Positioning Satellite. De meeste GPS trackers geven je de mogelijkheid om via een app uit te vinden waar jouw huisdier zich bevindt. Het fenomeen GPS is eigenlijk een groep satellieten die om de aarde cirkelen. Deze satellieten zorgen dat je als GPS-gebruiker informatie kunt opvragen om de exacte locatie van iets of iemand te achterhalen. Wanneer jouw hond een GPS tracker aan zijn halsband draagt, wordt er informatie uitgewisseld tussen de hond en de satellieten. Hierdoor kun je altijd precies zien waar jouw viervoeter zich bevindt.

  Voor wie zijn deze GPS trackers bedoeld?

  Als je een huisdier hebt dat helaas vaker de neiging heeft om weg te lopen, is een GPS tracker een goede oplossing voor jou. Het is vooral handig als het om een hond gaat die nogal snel wegrent of die wat avontuurlijker is dan de meeste honden. Denk bijvoorbeeld aan een hond met een sterk jachtinstinct, die bij het vinden van een ‘spoor’ soms ineens weg kunnen rennen. Een GPS tracker kan je dan een hoop tijd besparen bij het zoeken naar je hond. Het is dan zeker de kosten van de tracker en een eventueel abonnement waard. Ook wanneer jouw hond nooit echt de neiging heeft gehad om te ontsnappen, maar jij hier wel bang voor bent, kan het nooit kwaad om zijn halsband te voorzien van een tracker. Het zorgt niet alleen voor meer gemoedsrust, maar het kan je ook inzicht geven in de beweging en de gedragsgewoontes van jouw huisdier.

  Verschillende soorten trackers

  Voor honden zijn er twee verschillende soorten GPS apparaten waar je uit kunt kiezen. Er bestaan modellen die een halsband bieden met een geïntegreerd GPS-systeem, maar je kunt ook gaan voor hulpstukken die je aan de huidige halsband van jouw hond kunt bevestigen. Beiden opties werken prima en er is niet echt een ‘betere’ optie, al hangt dat natuurlijk ook af van de situatie. Het kan bijvoorbeeld afhangen van hoe groot jouw huisdier is, wat hij of zij het meest comfortabel vindt en welke technologie jij zelf het prettigst vindt. Naast verschillen in ontwerp zijn er ook verschillen in de functionaliteiten van diverse GPS trackers. Ten eerste heb je natuurlijk trackers die werken met behulp van GPS-locatie, zoals we eerder al hebben besproken. Dit zijn vaak trackers die werken met een abonnement en een app waarmee je de locatie van jouw hond ten alle tijden kunt volgen. Dit soort apparaten zijn het meest geschikt voor mensen die in de buurt van een grote stad wonen. Het is namelijk noodzakelijk voor de werking van deze trackers dat je consistente cellulaire verbinding hebt. Als je in een gebied bent met genoeg dekking, zie je altijd de locatie van jouw viervoeter. De voordelen van zo’n tracker zijn dat je de exacte locatie kent van jouw hond, dat je ook de afstand tot jou en de reisrichting kunt zien en dat GPS geruisloos is. Je hond zal er dus nooit last van hebben. 

  Een GPS tracker voor je hond zonder abonnement

  Je kunt ook kiezen voor een GPS tracker zonder abonnement voor een kat of een hond, een radiotelemetrische tracker. Deze apparaten maken geen gebruik van een app, maar gebruiken een tracking apparaatje voor het opsporen van een dier. Deze apparaatjes zenden een richtinggevoelig radiosignaal uit. Met behulp van dat signaal kun je de richting van je hond bepalen en krijg je ook beperkte informatie over de afstand. Dit soort trackers zijn vooral geschikt voor mensen die meer in het buitengebied wonen, waar cellulaire verbinding niet altijd beschikbaar is. De tracker zelf is vaak duurder, maar je bent niet gebonden aan maandelijkse kosten voor een abonnement. Een nadeel van een radiotelemetrische tracker is wel dat hij nooit de exacte afstand tot jouw huisdier kan bepalen. Dit zul je dus altijd een beetje moeten gokken.

  GPS tracker zonder SIM

  Er zijn drie trackers zonder SIM die erg goed aangeschreven staan voor het gebruik bij een kat of hond. De eerste is de Reptrek tracker voor huisdieren. Dit is één van de kleinste en lichtste trackers voor huisdieren, die daarom ook erg comfortabel is om te dragen. Dan heb je ook nog de Mr. Safe Smart Pet Tracker met GPS en WiFi. Deze halsband laat ook de geschiedenis van de locaties zien waar jouw hond of kat is geweest. De derde tracker is de Bluetooth GPS Tracker van postgadgets.nl. Deze tracker is eenvoudig aan je sleutelbos te bevestigen, zodat je hem altijd bij je hebt. Je kunt hiermee jouw huisdier via Bluetooth tracken met je smartphone. Deze tracker heeft wel maar een bereik tot 25 meter vanaf jouw locatie, dus je kunt jouw huisdier maar op een beperkte afstand volgen.

  Veelgestelde vragen

  Wat is een GPS tracker voor een hond?

  Een GPS tracker voor een hond of kat is een apparaatje waarmee je altijd de locatie van jouw huisdier kunt achterhalen.

  GPS tracker met of zonder abonnement?

  Een GPS tracker met abonnement werkt vaak nauwkeuriger, omdat je er een app bij krijgt die afstanden en locaties laat zien.

  Wat is de beste GPS tracker voor huisdieren?

  Er bestaan verschillende soorten trackers, maar welke het beste is hangt af van het doel dat je voor ogen hebt.

  Advertentie