Onweersvliegjes bestrijden – de beste methode

Onweersvliegjes bestrijden – de beste methode

Laatst bijgewerkt: 13 september 2021

Onweersvliegjes komen vooral tevoorschijn bij warm en drukkend weer. Het verschijnen bij (naderend) onweer is dan ook waar deze beestjes hun naam aan te danken hebben. Onweersvliegjes worden ook wel onweersbeestjes of donderbeestjes genoemd en komen vooral voor in landelijke gebieden. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat deze beestjes planteneters zijn. Hoewel onweersbeestjes voor mensen ongevaarlijk zijn, zijn ze wél gevaarlijk voor je planten. Hebben jouw planten last van onweersvliegjes en wil je daar zo snel mogelijk van af? In dit artikel vind je handige tips voor het bestrijden van onweersvliegjes.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat zijn onweersvliegjes?

  Onweersvliegjes zijn zeer kleine insecten, die ook wel tripsen, donderbeestjes of onweersbeestjes worden genoemd. Het smalle lijfje van de onweersvlieg heeft gerafelde vleugels, die je haast niet met het blote oog kunt zien. De vliegjes kunnen door hun kleine vleugels niet erg goed vliegen en laten zich daarom meevoeren met de wind.

  Tripsen voeden zich met planten

  Onweersvliegjes prikken gaatjes in planten en voeden zich vervolgens met het sap uit de plant. Hierdoor ontstaan er grijze vlekken in de plant, wat de groei/gezondheid van de plant negatief kan beïnvloeden. Op het moment dat er grote groepen tripsen aanwezig zijn, kunnen planten volledig verwoest worden. Deze dondervliegjes veroorzaken dan ook flink wat schade aan de akkerbouw.

  Onweersvliegjes herkennen

  Tripsen zijn onder andere te herkennen aan hun grootte. Ze worden gemiddeld 2 tot 3 mm lang en zijn nog geen millimeter breed. Ze hebben wel vleugels, maar deze zijn nauwelijks zichtbaar. De kleur van onweersvliegjes kan variëren. Zo heb je zowel zwarte, bruine als grijze donderbeestjes.

  Onweersvliegjes op je huid

  Onweersvliegjes laten zich meer dan eens op mensen vallen. De beestjes kriebelen behoorlijk op je huid en waar andere vliegende insecten meestal maken dat ze wegkomen zodra je met je handen begint te wapperen, blijven tripsen vaak gewoon zitten. Het landen op mensen is niet het doel van het vliegje, maar een gevolg van slechte vliegkunsten. Je hoeft trouwens niet bang voor ze te zijn, ze prikken namelijk geen mensen of dieren.

  Donderbeestje in je oog

  Vooral mensen die in een landelijke omgeving wonen, hebben vast weleens een onweersvliegje in hun oog gehad. Vooral tijdens het fietsen, wandelen of buiten sporten, is de kans aanwezig dat zo’n beestje per ongeluk in je oog terechtkomt. Als er een trips in je oog zit, probeer hem dan zo snel mogelijk te verwijderen. Doe dit altijd met schone handen.

  Onweersbeestje in je beeldscherm

  Helaas hebben onweersbeestjes de neiging om op plaatsen te kruipen waar je ze liever niet wilt hebben. Het beeldscherm van je computer is een van deze plekken. Door hun kleine afmetingen kunnen tripsen tussen de lagen van je beeldscherm kruipen, waardoor je ze over je beeld kan zien lopen, maar er niet bij kan. Een onweersvliegje kan er op die manier voor zorgen dat het net lijkt of je beeldscherm dode pixels vertoont. Het probleem is dat een onweersbeestje uit je beeldscherm verwijderen niet eenvoudig te doen is. 

  Tip: Beweegt het onweersbeestje nog? Druk dan niet op je scherm, omdat je daarmee het risico loopt dat je hem dooddrukt. In plaats daarvan kan je hem beter laten gaan en hopen dat hij zelf weer uit je scherm weet te kruipen.

  De beste manier om onweersvliegjes te bestrijden

  Onweersvliegjes kunnen schade aanbrengen aan jouw planten in de tuin of zelfs aan je kamerplanten. Vooral als ze met veel zijn, kan die schade zo erg zijn dat je planten erdoor verwoest worden. Reden genoeg dus om onweersvliegjes zo snel mogelijk te bestrijden. Hoe je dat het beste kan doen? Met deze drie tips: