Laatst bijgewerkt: 18 juli 2022
Onweersvliegjes komen vooral tevoorschijn bij warm en drukkend weer. Het verschijnen bij (naderend) onweer is dan ook waar deze beestjes hun naam aan te danken hebben. Onweersvliegjes worden ook wel onweersbeestjes of donderbeestjes genoemd en komen vooral voor in landelijke gebieden. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat deze beestjes planteneters zijn. Hoewel onweersbeestjes voor mensen ongevaarlijk zijn, zijn ze wél gevaarlijk voor je planten. Hebben jouw planten last van onweersvliegjes en wil je daar zo snel mogelijk van af? In dit artikel vind je handige tips voor het bestrijden van onweersvliegjes.
Onweersvliegjes zijn zeer kleine insecten, die ook wel tripsen, donderbeestjes of onweersbeestjes worden genoemd. Het smalle lijfje van de onweersvlieg heeft gerafelde vleugels, die je haast niet met het blote oog kunt zien. De vliegjes kunnen door hun kleine vleugels niet erg goed vliegen en laten zich daarom meevoeren met de wind.
Onweersvliegjes prikken gaatjes in planten en voeden zich vervolgens met het sap uit de plant. Hierdoor ontstaan er grijze vlekken in de plant, wat de groei/gezondheid van de plant negatief kan beïnvloeden. Op het moment dat er grote groepen tripsen aanwezig zijn, kunnen planten volledig verwoest worden. Deze dondervliegjes veroorzaken dan ook flink wat schade aan de akkerbouw.
Tripsen zijn onder andere te herkennen aan hun grootte. Ze worden gemiddeld 2 tot 3 mm lang en zijn nog geen millimeter breed. Ze hebben wel vleugels, maar deze zijn nauwelijks zichtbaar. De kleur van onweersvliegjes kan variëren. Zo heb je zowel zwarte, bruine als grijze donderbeestjes.
Onweersvliegjes laten zich meer dan eens op mensen vallen. De beestjes kriebelen behoorlijk op je huid en waar andere vliegende insecten meestal maken dat ze wegkomen zodra je met je handen begint te wapperen, blijven tripsen vaak gewoon zitten. Het landen op mensen is niet het doel van het vliegje, maar een gevolg van slechte vliegkunsten. Je hoeft trouwens niet bang voor ze te zijn, ze prikken namelijk geen mensen of dieren.
Vooral mensen die in een landelijke omgeving wonen, hebben vast weleens een onweersvliegje in hun oog gehad. Vooral tijdens het fietsen, wandelen of buiten sporten, is de kans aanwezig dat zo’n beestje per ongeluk in je oog terechtkomt. Als er een trips in je oog zit, probeer hem dan zo snel mogelijk te verwijderen. Doe dit altijd met schone handen.
Helaas hebben onweersbeestjes de neiging om op plaatsen te kruipen waar je ze liever niet wilt hebben. Het beeldscherm van je computer is een van deze plekken. Door hun kleine afmetingen kunnen tripsen tussen de lagen van je beeldscherm kruipen, waardoor je ze over je beeld kan zien lopen, maar er niet bij kan. Een onweersvliegje kan er op die manier voor zorgen dat het net lijkt of je beeldscherm dode pixels vertoont. Het probleem is dat een onweersbeestje uit je beeldscherm verwijderen niet eenvoudig te doen is.
Tip: Beweegt het onweersbeestje nog? Druk dan niet op je scherm, omdat je daarmee het risico loopt dat je hem dooddrukt. In plaats daarvan kan je hem beter laten gaan en hopen dat hij zelf weer uit je scherm weet te kruipen.
Onweersvliegjes kunnen schade aanbrengen aan jouw planten in de tuin of zelfs aan je kamerplanten. Vooral als ze met veel zijn, kan die schade zo erg zijn dat je planten erdoor verwoest worden. Reden genoeg dus om onweersvliegjes zo snel mogelijk te bestrijden. Hoe je dat het beste kan doen? Met deze drie tips:
ECOstyle Spruzit- R is een spray die onder andere tegen trips en bladluis werkt. Als je de spray op de juiste manier gebruikt, is hij onschadelijk voor bijen en andere nuttige insecten. Dat is uiteraard wel zo prettig.
Om onweersvliegjes te bestrijden met deze spray, zul je de beestjes direct met de inhoud moeten raken. Zorg er daarom voor dat je zowel de bovenkant als de onderkant van een blad goed met de spray behandelt. Je kunt dit het beste doen zodra je de vliegjes ziet. Mochten de tripsen zich na de eerste behandeling nog steeds laten zien, dan kun je de planten na 7 dagen nog een keer behandelen.
NU KOPENWil je onweersvliegjes op een zo natuurlijk mogelijke wijze bestrijden? Dan kun je kiezen voor roofmijten. Roofmijten worden vaak ingezet tegen spint, maar werken ook erg goed tegen donderbeestjes. De roofmijten zullen de poppen van onweersvliegjes beschadigen, waardoor ze zich niet kunnen vermeerderen. Bestaande onweersvliegjes zullen hierdoor dus niet worden aangepakt, maar er zullen geen nieuwe meer bijkomen.
Roofmijten kun je alleen buiten gebruiken. Omdat het levende beestjes zijn, wordt het sterk afgeraden om ze op kamerplanten te plaatsen.
NU KOPENEen andere manier om onweersvliegjes op een natuurlijke manier te bestrijden, zijn aaltjes. Aaltjes zijn minuscule wormpjes die een opening maken in een gastheer (het onweersvliegje) en deze vervolgens doden met een bacterie om hem van binnenuit op te eten.
Door bovenstaand verhaal begrijp je waarschijnlijk wel dat je aaltjes alleen in de tuin moet inzetten. Hiervoor meng je de inhoud van een pak aaltjes met water tot het product is opgelost. Vervolgens gebruik je een gieter om de aaltjes over aangedane planten te verdelen. Dit doe je bij bewolkt/regenachtig weer of ’s avonds. Naast dat aaltjes effectief zijn tegen onweersvliegjes, werken ze ook tegen emelten en de coloradokever.
NU KOPEN