Maden bestrijden op het terras – de beste methode

Laatst bijgewerkt: 18 juli 2022

Mensen die een kliko in de tuin hebben, zijn ongetwijfeld bekend met maden. Vooral in warmere maanden is de kans op deze beestjes in je afvalbak vrij groot. Wat nog vervelender is dan maden in je kliko, zijn maden die over je terras kruipen. Wil je weten hoe je van deze beestjes af kunt komen? In dit artikel bespreken we de meest effectieve methode om maden te bestrijden. Daarnaast voorzien we je ook gelijk van handige tips om deze beestjes voortaan te voorkomen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat zijn maden precies?

  Maden zijn de larven van vliegen. Vrouwtjesvliegen leggen het liefst eitjes in organisch materiaal. Hieronder verstaan we onder andere rottende of overrijpe groenten of vruchten. Ook uitwerpselen en ander voedselafval kunnen de perfecte omstandigheden opleveren voor vliegeneitjes. Waar een vlieg het liefst haar eitjes legt, is afhankelijk van de soort vlieg. De ene soort kiest graag voor vleesafval of kadavers, terwijl andere soorten een voorkeur hebben voor fruit of groenten.

  De huisvlieg kan tot wel 400 eitjes per dag produceren. Binnen 12 uur komen er maden uit deze eitjes. Die maden eten zich vol met organisch afval en veranderen vervolgens binnen een dag of 5 in vliegen. De vrouwtjesvliegen kunnen vervolgens weer eitjes leggen, waardoor er al snel een plaag kan ontstaan.

  Maden herkennen

  Vliegmaden zijn witte tot witgele beestjes. De grote van een made hangt af van het soort vlieg. De made van een huisvlieg wordt gemiddeld 1,5 centimeter groot. Maden van fruitvliegjes zijn kleiner en die van bromvliegen groter.

  Maden hebben geen poten. Ze bewegen zich kruipend voort. Het lijf van de made heeft aan de voorkant een zwarte punt, dit is waar de monddelen van de made zich bevinden. De achterkant van de made is voorzien van twee ademopeningen. Een vliegenlarve zal uiteindelijk verpoppen en in een vlieg veranderen.

  De oorzaak van maden in je tuin

  Als je maden in je tuin hebt, dan kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. Zo kan het zijn dat de maden vanuit de afvalcontainer een weg naar buiten hebben gevonden. Maar het kan ook zijn dat je tuin zelf perfecte plekken heeft om eitjes te leggen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er (rottend) fruit in je tuin ligt of dat er ergens een dood dier (zoals een muis of vogel) verstopt ligt.

  Huisdieren en voedsel

  Ook het voedsel van huisdieren zou de oorzaak van maden op je terras kunnen zijn. Vooral als je buiten een konijn of ander dier houdt en het regelmatig fruit of groente geeft, kan dit een probleem opleveren als dat voedsel te lang blijft liggen. Die stukken groente of fruit zijn namelijk ideaal voor fruitvliegen om hun eitjes in te leggen. Zorg er daarom altijd voor dat je voedsel op tijd weghaalt.

  Groente- en fruitplanten

  Heb je een moestuin of een aantal groente- of fruitplanten in je tuin staan? Zorg er dan voor dat je de vruchten plukt zodra ze daar klaar voor zijn. Doe je dit niet? Dan is de vrucht een perfecte plek voor vliegen om eitjes in te leggen.

  Begraven huisdier

  Mensen die een huisdier verliezen, vinden het soms prettig om het beestje in hun tuin te begraven. Het is belangrijk dat je er hierbij voor zorgt dat het gat diep genoeg is. Doe je dat niet? Dan zal het kadaver uiteindelijk naar boven worden gewerkt, waardoor het vliegen en maden aantrekt. Begraaf een huisdier daarom altijd op minimaal 50 tot 100 cm diepte.

  Hoe maden bestrijden op het terras?

  Als je last hebt van maden op je terras, dan wil je daar uiteraard het liefst zo snel mogelijk vanaf. In de tuin zitten is namelijk niet erg prettig als er allemaal van die kleine witte beestjes rondkruipen. Gelukkig is het bestrijden van maden simpel. Met het stappenplan hieronder reken je snel én definitief af met maden.

  Stap 1. Ruim voedselresten op

  De eerste stap is een logische: ruim alle voedselresten in je tuin op. Ligt er geen voedsel, maar heb je wel last van maden? Dan is het slim om tussen de planten te kijken of daar wellicht een kadaver van bijvoorbeeld een muis of vogel ligt.

  Stap 2. Veeg maden op

  De volgende stap is het opvegen (of bij elkaar vegen) van de maden. Gooi ze niet los in de kliko, maar dood ze eerst. Dit kun je doen door kokend water over ze heen te gooien of door ze te bestuiven met lavendelspray.

  Stap 3. Check of je alle maden hebt opgeruimd

  Check nog eens grondig het terras om te zien of je alle maden hebt opgeruimd. Kijk hierbij ook goed tussen de tegels. Kom je toch nog maden tegen? Gooi daar dan kokend water overheen om ze te doden.

  Een andere manier om maden te doden, is door zout over je terras te strooien. Maden zullen hiervan uitdrogen. Pas wel op, want zout kan bepaalde materialen (zoals natuursteen) beschadigen en slecht zijn voor planten.

  Stap 4. Maden voorkomen

  Als je alle maden hebt opgeruimd, wil je natuurlijk voorkomen dat ze weer terugkomen. Hiervoor kun je een aantal dingen doen. Zo kun je bijvoorbeeld mottenballen rondom je terras of in de rolcontainer hangen. Hier hebben maden en vliegen een hekel aan.

  Lavendel

  Ook lavendel is effectief. Je kunt hierbij simpelweg een aantal lavendelplanten rondom en op je terras plaatsen. Dit ziet er niet alleen gezellig uit, maar maden hebben er ook een hekel aan.

  Mierenpoeder tegen maden

  Ook mierenpoeder is effectief tegen maden. Je kunt dit poeder over je terras strooien of in de kliko gooien. 

  Waarschuwing: Gebruik geen mierenpoeder (of ander gif) op plekken waar huisdieren en/of kleine kinderen komen.

  Maden op het terras bestrijden

  Het bestrijden en voorkomen van maden is helemaal niet zo lastig. Zorg er in elk geval voor dat vliegen en maden geen toegang hebben tot afvalresten. Zie je maden lopen? Ruim deze dan zo snel mogelijk op om te voorkomen dat het er meer worden. Om maden op je terras te voorkomen, kun je gebruikmaken van mottenballen, lavendelplanten of mierenpoeder.

  Advertentie