De beste laptop voor fotobewerking (2022)

Laatst bijgewerkt: 18 juli 2022

Ben je een (hobby)fotograaf, werk je als grafisch vormgever of vind je het bewerken van foto’s gewoon leuk om te doen? Dan zul je een laptop moeten hebben die krachtig genoeg is om programma’s te draaien waarmee je foto’s kunt bewerken. Wil je weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van zo’n laptop en welke laptops het meest geschikt zijn voor fotobewerking? In dit artikel lees je er alles over.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Beste Top 5:

   Laptop voor fotobewerking, waar let je op?

   Niet elke laptop is geschikt voor het bewerken van foto’s. Om fotobewerkingsprogramma’s zoals Photoshop te kunnen draaien, dient de laptop aan een aantal eisen te voldoen. Hieronder bespreken we waar je op kunt letten als je op zoek bent naar een laptop voor fotobewerking.

   Processor

   De meeste fotobewerkingsprogramma’s zijn ‘zwaar’ en het draaien van zo’n programma vraagt een hoop van een laptop. Daarom zul je een laptop moeten uitzoeken met een processor die opgewassen is tegen dit soort werk. We raden je aan om een laptop met minimaal een Intel Core i5 processor te kiezen.

   Werkgeheugen

   Ook voldoende werkgeheugen is belangrijk, omdat dit geheugen door de processor gebruikt wordt om tijdelijke informatie op te slaan. Fotobewerkingsprogramma’s slaan over het algemeen veel informatie op in het werkgeheugen, waardoor je het beste kunt kiezen voor een laptop met minimaal 8 GB werkgeheugen.

   Beeldscherm

   Het is belangrijk dat je de details, kleuren, het contrast en de scherpte van foto’s goed kunt zien. Daarom doe je er goed aan om voor een laptop met minimaal Full HD beeldscherm te kiezen. Let hierbij ook op het paneeltype. Je kunt het beste voor een IPS paneel kiezen, vanwege de goede kleurweergave en grote kijkhoek.

   Tip: Heb je een groot budget voor het aanschaffen van een laptop? Dan zou je voor een 4K beeldscherm kunnen kiezen.

   5 beste laptops voor fotobewerking (2022)

   Zelfs nu je weet waar je op moet letten, kan het vinden van een goede laptop lastig zijn. Om het je makkelijker te maken, hebben wij daarom de beste laptops van dit moment voor je op een rijtje gezet. De 5 beste laptops van 2022 zijn:

   1. Apple MacBook Air (2020) 8/256GB 1,1 GHz Space Gray

    Apple MacBook Air (2020) 8/256GB 1,1 GHz Space Gray

    De Apple MacBook Air (2020) is een zeer geschikte laptop voor fotobewerking. De Intel Core i5 processor is krachtig genoeg en het TrueTone Retina display zorgt ervoor dat je beeldscherm zich aanpast aan de kleurtemperatuur van het omgevingslicht. Hierdoor zie je altijd heldere en natuurgetrouwe kleuren. De laptop heeft een werkgeheugen van 8 GB en een totale opslagcapaciteit van 256 GB.

    Deze laptop heeft een scherm van 13,3 inch, waardoor hij het ideale formaat en gewicht (1,29 kg) heeft om mee te nemen. Voor gedetailleerde fotobewerking zou je de laptop eventueel kunnen aansluiten op een grotere externe monitor. Een groot voordeel van deze laptop is dat hij 12 uur lang meegaat op een volle accu.

    De Apple MacBook Air is een goede keuze voor mensen met een iets ruimer budget.

    Apple MacBook Air (2020)
   2. HP 14s-dq1953nd

    HP 14s-dq1953nd

    De HP 14s-dq1953nd is dankzij de krachtige Intel Core i5 processor en 8 GB werkgeheugen een goede laptop voor fotobewerking. De laptop beschikt over een 14 inch beeldscherm en heeft 256 GB geheugen. Het beeldscherm is daarnaast anti-reflecterend, waardoor je geen last hebt van reflecties door (zon)licht.

    Naast dat de laptop beschikt over een Full HD beeldscherm met IPS paneel, is hij met zijn 1,46 kg ook nog eens zeer geschikt om mee te nemen. Dat in combinatie met het anti-reflecterende beeldscherm maakt dat je de laptop ook prima buiten kunt gebruiken.

    Deze HP is een slimme keuze voor wie een gunstig geprijsde laptop zoekt.

    HP 14s-dq1953nd
   3. Asus VivoBook 14 F413FA-EB535T

    Asus VivoBook 14 F413FA-EB535T

    De Asus VivoBook 14 F413FA-EB535T is een laptop met 8 GB werkgeheugen en een Intel Core i5 processor. Deze laptop heeft een Full HD 14 inch beeldscherm met IPS paneel. Daarnaast bieden de ICEpower speakers je een helder en zuiver geluid. Erg fijn voor wie de laptop ook wil gebruiken om video’s te kijken of muziek te luisteren.

    Deze laptop weegt slechts 1,4 kg, waardoor je hem gemakkelijk met je meeneemt. Daarnaast is het beeldscherm voorzien van een anti-glans laag, waardoor je nauwelijks last hebt van weerkaatsing van (zon)licht.

    De Asus VivoBook is ideaal voor wie graag meer uit zijn laptop wil halen.

    Asus VivoBook 14 F413FA-EB535T
   4. HP Pavilion x360 14-dw0952nd

    HP Pavilion x360 14-dw0952nd

    De HP Pavilion x360 14-dw0952nd is een laptop met touchscreen die je 360 graden kunt draaien, waardoor hij te gebruiken is als tablet. De laptop beschikt over een Intel Core i5 processor en 8 GB werkgeheugen. Het 14 inch Full HD beeldscherm is voorzien van een IPS paneel.

    Het touchscreen maakt dat je foto’s heel precies kunt bewerken met een stylus pen. Daarnaast heeft de laptop een verlicht toetsenbord, wat ideaal is in een slecht verlichte ruimte. De Bang & Olufsen speakers zorgen daarnaast voor een helder en zuiver geluid.

    Deze HP Pavilion is perfect voor wie zijn laptop ook als tablet wil gebruiken.

    HP Pavilion x360 14-dw0952nd
   5. HP Pavilion x360 14-dw0955nd

    HP Pavilion x360 14-dw0955nd

    De HP Pavilion x360 14-dw0955nd is ook een laptop die als tablet kan dienen door het touchscreen beeldscherm dat 360 graden gedraaid kan worden. De laptop is voorzien van een Intel Core i5 processor en 8 GB werkgeheugen. Daarnaast heeft hij een 14 inch Full HD beeldscherm met IPS paneel.

    Deze laptop heeft 512 GB geheugen en is voorzien van toetsenbordverlichting. De Bang & Olufsen speakers zorgen voor een beter geluid en de laptop is van 0 tot 50 procent op te laden in slechts 45 minuten.

    Deze HP Pavilion is zeer geschikt voor wie een laptop met touchscreen zoekt.

    HP Pavilion x360 14-dw0955nd

   Advertentie