Zijn zonnepanelen geschikt voor je huis? 

Laatst bijgewerkt: 26 juli 2022

Als je vastbesloten bent om enkele wijzigingen aan te brengen in milieuvriendelijke praktijken, zijn hernieuwbare energiebronnen een goed begin. Zonnepanelen zijn een van de meest direct beschikbare duurzame energie-opties voor huiseigenaren. Toch zijn ze niet geschikt voor ieders omstandigheden. In dit artikel lees je hoe je weet of je huis geschikt is voor zonne-energie. Hopelijk is dit wel het geval, hiermee kun je namelijk flink besparen op je energiekosten! Je kunt zonder de panelen dit alsnog doen, je energie vergelijken is dan nodig. Alsnog helpen de zonnepanelen erg om je energieverbruik terug te draaien. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  De kenmerken van je dak

  Tenzij je kiest voor grondinstallatie bij je huis, speelt je dak een grote rol bij het al dan niet profiteren van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen tientallen jaren mee, dus als je dak aan vervanging toe is, wil je dat misschien eerst doen. Je kunt zonnepanelen op bijna elk soort dak installeren, maar het is moeilijk om ze op leisteen en hout te installeren, omdat deze materialen broos zijn. Voor het plaatsen van zonnepanelen op dit soort daken heb je een gespecialiseerde installateur nodig. Een groot, breed, open dak dat vrij is van schoorstenen, dakkapellen en ventilatieopeningen, werkt het beste voor zonne-installaties. Idealiter zou het dak ook een hoek tussen de 30 en 40 graden moeten hebben. Als je naast hoge gebouwen en bomen woont die de hele dag schaduw op je dak werpen, kunnen je zonnepanelen niet optimaal presteren. 

  Voldoende zonlicht in je omgeving

  Zelfs de beste zonnepanelen die op het perfecte dak zijn geïnstalleerd, kunnen hun werk niet doen als de lucht de hele dag grijs is. Zonnepanelen werken het beste in direct zonlicht, maar op extreem bewolkte dagen wordt hun output met ongeveer 10% verminderd. Dit betekent niet dat je geen zonnepanelen kunt hebben in gebieden met somber weer, maar je hebt meer panelen nodig om aan je energiebehoefte te voldoen. Regen, mist en zelfs hagel zijn geen problemen voor zonnepanelen, maar sneeuw kan de toegang tot zonlicht blokkeren. Als je in een gebied woont waar veel sneeuw valt, moet je regelmatig controleren of je panelen sneeuwvrij zijn. Je kunt kijken op de Project Sunroof-website van Google, je adres invoeren en meer te weten komen over het zonne-energiepotentieel van je huis.

  Besparen met zonnepanelen

  Als je energierekening elke maand veel geld bedraagt, kun je dankzij zonne-energie veel geld besparen, zelfs als je rekening houdt met de hoge kosten van de installatie van zonnepanelen. Het is dus belangrijk om deze besparingen in gedachten te houden bij het berekenen van de werkelijke kosten van zonne-energie. Een gerenommeerde lokale installateur kan je helpen de cijfers te kraken. Het grootste probleem waarmee je te maken krijgt bij de beslissing om wel of niet zonnepanelen te installeren, is je betrokkenheid bij het milieu. Er zijn manieren om je energieverbruik te verminderen, zodat zonne-energie werkt voor je omstandigheden. Wil je meer weten over duurzame energieoplossingen en hoe je technologie kunt gebruiken om kosten te besparen en je ecologische voetafdruk te verkleinen? Huur hiervoor een expert in! 

  Advertentie