Dit jaar overstappen van energieleverancier of toch beter van niet? 

Laatst bijgewerkt: 18 december 2023

Twijfel je nog of je dit jaar over wil stappen van energieleverancier of niet? De reclameblokken op tv en op de radio zitten in deze tijd weer vol met aanbiedingen van zorgverzekeraars en energieleveranciers. In veel gevallen zijn dit echter alleen aanbiedingen voor nieuwe klanten, niet voor bestaande klanten. Hierdoor lijkt het natuurlijk al snel gunstig om dan maar over te stappen van leverancier, aangezien je dan weer voordeel krijgt. Maar is dit ook daadwerkelijk goedkoper of lijkt dat maar? In dit artikel gaan we verder in op die vraag!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Energieleveranciers met elkaar vergelijken 

  Als je overweegt om over te stappen van energieleverancier is het altijd belangrijk dat je meerdere aanbieders goed met elkaar vergelijkt. Houd daarbij ook in je achterhoofd dat het energie plafond er in 2024 af gaat, wat betekent dat de prijzen weer omhoog kunnen schieten. Dit maakt het bijvoorbeeld al aantrekkelijker om dit jaar nog voor een vast contract te kiezen, zodat je prijzen ook voor volgend jaar gewoon vaststaan en dus niet hoger kunnen worden. Wil je leveranciers goed met elkaar kunnen vergelijken? Dan is het in ieder geval belangrijk dat je een goed beeld hebt van hoeveel je per jaar verbruikt aan energie en gas. Daarnaast raden we je aan om te checken of jouw huidige leverancier werkt met een opzegvergoeding. Dit kan betekenen dat je een soort boete betaalt als jij jouw abonnement vroegtijdig stopzet. Er zijn een hoop websites die je helpen bij het vergelijken van verschillende energieleveranciers, zoals de Kieszeker energievergelijker

  Dit zijn de voor-en nadelen van diverse soorten energiecontracten

  Er zijn een aantal verschillende soorten energiecontracten waar je uit kunt kiezen: een vast contract, een variabel contract en een dynamisch contract. Iedere soort heeft zo zijn voordelen en nadelen, dus wat voor contract je het beste af kunt sluiten, hangt af van jouw situatie en voorkeuren. We gaan hieronder de voor- en nadelen per soort contract bespreken om je op weg te helpen!

  Een vast contract 

  Het grootste voordeel van een vast energiecontract is natuurlijk dat je een vaste prijs betaalt voor je elektriciteit en gas, dus je weet altijd waar je aan toe bent. Je kunt vaak kiezen tussen een vast contract van 1, 2 of 3 jaar, afhankelijk van het aanbod van een leverancier op dat moment. Prijsstijgingen hebben geen invloed op de prijs die je betaalt, wat uiteraard heel fijn is. Maar als de prijzen dalen, daalt jouw prijs niet mee. Als je overstapt van leverancier en bij de nieuwe leverancier een vast contract afsluit, krijg je vaak een mooie welkomstbonus. Mocht je om een of andere reden echter je contract eerder stop willen zetten dan de afgesproken einddatum, dan betaal je een opzegboete. 

  Een variabel contract 

  Als je een variabel contract afsluit bij een leverancier, is dit altijd een contract voor onbepaalde tijd. Het is dus maandelijks opzegbaar. De tarieven staan iedere keer voor 6 maanden vast en mogen dan aangepast worden door jouw leverancier. Dat kan natuurlijk twee kanten op gaan, afhankelijk van wat de energieprijzen doen. Het voordeel is in ieder geval dat de kans kleiner is dat je lang vastzit aan hoge energieprijzen. Daarnaast kun jij jouw contract per maand opzeggen als je de prijs echt te hoog vindt worden. Verloopt je vaste contract, dan wordt dit vaak automatisch omgezet naar een variabel contract. Let hier dus goed op als je dat niet wil!

  Een dynamisch contract 

  Vandaag de dag heb je nog een derde optie naast een vast of variabel contract: een dynamisch energiecontract. Bij een dynamisch contract verschillen de prijzen die je betaalt voor stroom per uur en de prijzen voor gas per dag. Wat je betaalt, hangt af van het aanbod en de vraag op dat moment. Als jij in de mogelijkheid bent om jouw verbruik hier op af te stemmen, kun je heel wat geld besparen. Is het een zonnige dag, dan zul je overdag bijvoorbeeld een lage prijs betalen voor stroom, aangezien mensen met zonnepanelen op zo’n dag veel opgewekte stroom terugleveren. In Nederland zijn dynamische contracten nog een heel nieuw begrip, maar in Scandinavische landen worden ze al langer toegepast. Daar is er zelfs bijna geen sprake meer van vaste en variabele contracten. Bijna iedereen heeft een dynamisch energiecontract. Het is immers ook een goede manier om te zorgen dat het net niet overbelast raakt. 

  Conclusie

  Zoals je ziet, hebben alle soorten contracten dus hun voordelen en nadelen. Vind je het lastig om te kiezen wat het beste past bij jouw situatie? Zet dan eerst voor jezelf op een rij wat je het belangrijkst vindt in een energiecontract. Wil je gewoon graag zekerheid, dan is een vast contract ideaal. Wil je graag kunnen profiteren van prijsdalingen en vind je het niet erg als je het risico loopt dat je meer betaalt in bepaalde periodes? Dan kun je voor een variabel contract kiezen. Ben je regelmatig overdag thuis en wil je graag zoveel mogelijk besparen op je energiekosten? Dan zou een dynamisch contract wel eens heel geschikt kunnen zijn voor jou!

  Veelgestelde vragen 

  Wie is momenteel de goedkoopste energieleverancier?
  Op dit moment is Energiedirect.nl de goedkoopste energieleverancier, gevolgd door Vattenfall en Innova Energie. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van jouw situatie en jaarlijks verbruik. Vergelijk altijd meerdere aanbieders met elkaar om de goedkoopste te vinden voor jouw situatie.

  Wat is op dit moment de beste energieleverancier?
  In 2023 is Greenchoice uitgeroepen tot de ‘Beste Energieleverancier van het jaar’. Deze leverancier heeft dan ook de Gaslicht.com Award gewonnen. Dit betekent niet altijd dat het voor iedereen de beste keuze is, want het hangt af van jouw situatie.

  Is het verstandig om van energieleverancier te veranderen?
  In veel gevallen kan het overstappen van energieleverancier je een hoop geld besparen. Daarnaast is overstappen vaak gewoon gratis, zolang je jouw contract niet vroegtijdig stop hoeft te zetten.

  Advertentie