Wil je een lagere energierekening? Zo verduurzaam jij je woning!

Laatst bijgewerkt: 17 november 2022

Alles is in de afgelopen maanden een stuk duurder geworden: boodschappen, huur, benzine, enzovoorts. Maar vooral de energierekening is voor veel mensen een probleem geworden door de extreem verhoogde prijzen van gas en elektriciteit. Het enige dat je hier tegen kunt doen, is energie en gas besparen. Maar dat is natuurlijk niet altijd even makkelijk. De beste manier om energie en gas te besparen, is het verduurzamen van je woning. Hoe zuiniger een woning, hoe lager het verbruik. In dit artikel geven we je een aantal tips voor de verduurzaming van je woning!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Met goede isolatie kom je een heel eind

  Verduurzamen op je energierekening kun je op verschillende manieren doen, maar hetgene waar je het makkelijkst snel winst mee kunt boeken, is zorgen voor goede isolatie van je woning. Om te beginnen is het verstandig om je energielabel te laten updaten, zodat je weet hoe zuinig je woning momenteel is en hoeveel je verbruikt. Als je het energielabel van je woning weet, dan weet je ook wat je aan je huis kunt verbeteren om het verbruik te verminderen. Is de isolatie van het dak van je woning bijvoorbeeld niet optimaal, dan is dit een goed startpunt. Dankzij goede isolatie houd je namelijk warmte binnen in de winter en hou je warmte buiten in de zomer. Hierdoor hoef je minder te stoken of minder snel een airco aan te zetten.

  Van het gas af

  Mocht je hier budget voor hebben, dan is van het gas af gaan de beste aanpassing die je kunt doen aan je woning. Je huis wordt hier een stuk duurzamer van en je kunt de prijs voor gas voortaan van je energierekening af tellen. En dat is nogal wat, want gas is momenteel een stuk duurder dan energie door de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne. Op dit moment gebruikt 90% van de woningen in Nederland nog aardgas om te koken en het huis te verwarmen. De overheid wil graag dat dit aantal omlaag gaat, waardoor je in sommige gevallen subsidie kunt krijgen als je van het gas af wil met jouw woning. Zoek dit dus eerste even goed uit voordat je het hele proces in gang gaat zetten. Het kan je een hoop geld schelen!

  Besparen door over te stappen

  Heb je op dit moment niet het budget om je woning te verduurzamen? Dan is dit helaas geen optie. In dat geval kun je wel eens kritisch kijken naar je huidige energiecontract en uitzoeken of het misschien bij een andere aanbieder goedkoper kan. Overstappen van energie aanbieder kan je een hoop geld schelen als je dit op het juiste moment doet. Via verschillende websites kun je eenvoudig alle mogelijke aanbieders voor jouw situatie met elkaar vergelijken en heb je meteen de prijzen en voor- en nadelen op een rij staan. Over het algemeen is overstgappen van energieleverancier niet zo moeilijk. De nieuwe aanbieder kan dit in de meeste gevallen helemaal voor je regelen. Let er echter wel op dat wanneer je eerder dan het einde van een contract opzegt of overstapt, je in sommige gevallen een boete betaalt.

  Veelgestelde vragen

  Welke subsidies zijn er in 2022?

  Sinds 1 januari 2022 krijg je onder bepaalde voorwaarden 30% subsidie als jij jouw koophuis gaat isoleren.

  Wat is de beste manier om je huis te verduurzamen?

  Kijk als eerste goed naar de hoeveelheid energie die je verbruikt en waar het grootste verbruik in zit. Kijk waar je kunt besparen met kleine aanpassingen aan je huis.

  Wat valt er allemaal onder het verduurzamen van je woning?

  Gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie. hoog rendement beglazing (ten minste HR++) energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (tenminste HR++).

  Advertentie