Zoektocht naar de beste zorgverzekering

Laatst bijgewerkt: 8 december 2021

‘We zijn al jaren goed verzekerd. Waarom zouden we overstappen?’ Dat is een veelgehoorde kreet. Toch is het heel slim om ieder jaar even stil te staan bij jouw verwachte zorgbehoefte voor het komende jaar. Sluit deze nog aan bij je huidige verzekering?

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Ieder jaar is het weer een lastige keuze: blijf je bij je huidige zorgverzekering of stap je over? Je kunt je huidige zorgverzekering tot en met 31 december opzeggen. Een nieuwe kun je dan tot en met 31 januari met terugwerkende kracht afsluiten. Om je zoektocht naar de best passende zorgverzekering gemakkelijker te maken, raadpleeg de zorgvergelijker 2022 voor de beste zorgverzekering..

  Basisverzekering

  De basisverzekering bevat vergoedingen voor de belangrijkste basiszorg. De inhoud van de basisverzekering wordt jaarlijks door de overheid bepaald. Vaak zijn er weinig veranderingen ten opzichte van het vorige jaar. Dat geldt echter niet voor de premie. Deze wordt door de zorgverzekeraars zelf bepaald. Soms is een polis goedkoper, omdat alles online wordt afgehandeld. Zowel de declaraties als eventuele vragen die je hebt. Mocht je dat een probleem vinden, dan kun je voor een -vaak iets duurdere-  verzekering kiezen.

  Aanvullende polissen

  De aanvullende verzekeringen kunnen flink van elkaar verschillen. Dit heeft vooral te maken met het soort polis dat je afsluit. Er zijn drie verschillende polissen: een naturapolis, een combinatiepolis en een restitutiepolis. Bij een naturaverzekering sluit de verzekering contracten af met bepaalde ziekenhuizen en zorgverleners. Doordat er vaak met veel verschillende zorgaanbieders afspraken worden gemaakt, heb je best een ruimte keuze. Maar let op: dit geldt niet voor alle verzekeringen. Bij sommige -vaak goedkopere- polissen is de keuze heel beperkt. Controleer dit van te voren goed! Bij een restitutieverzekering kun je zelf kiezen door welke zorgaanbieder je geholpen wilt worden, tenzij er een onredelijk hoge factuur wordt gestuurd. In dat geval wordt het reguliere tarief vergoed. Bij de combinatiepolis heb je deels een vrije zorgkeuze. Kies je een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Dan betaal je meestal 20 procent van de zorgkosten zelf.

  Extra besparen?

  Heb je een leuke deal gevonden, maar wil je extra besparen? Dan kun je het eigen risico

  verhogen. Het wettelijk verplichte eigen risico ligt komend jaar op €385. Besluit je meer eigen risico te betalen, dan krijg je korting op de premie. Je kunt het eigen risico per honderd euro verhogen tot maximaal €885. Als je geen specialistische zorg of dure medicijnen nodig hebt, dan kan dit een overweging zijn. Ook door de premie voor een heel jaar vooruit te betalen, kun je een leuke korting krijgen.

  Soms zijn de verschillen tussen de verschillende verzekering heel klein. Vergelijk dan de goedkoopste zorgverzekeringen. Hebben jij en je partner verschillende zorgwensen? Sluit dan verschillende polissen af. Kijk allebei wat je het komende jaar nodig denkt te hebben aan zorg. Je krijgt geen korting door samen een polis af te sluiten, dus waarom zou je dat dan doen? 

  Als je via je werk een collectieve verzekering afsluit, dan krijg je maximaal 5 procent korting, maar helaas geldt dit vaak alleen voor de duurdere polissen. Als een andere polis beter bij je past, dan kun je beter daarvoor kiezen. Is dat niet het geval, dan is zo’n korting natuurlijk mooi meegenomen!

  Advertentie