3 handige tips om te besparen op de autokosten 

Laatst bijgewerkt: 11 september 2023

In Nederland is autorijden ontzettend duur. Toch zien we dat mobiliteit ook steeds meer verlangd wordt. We kunnen niet meer zonder onze vierwieler. Dat betekent echter ook dat we er een flinke maandelijkse kostenpost bij zullen krijgen. Met op de eerste plaats de kosten voor de verzekering en de brandstof, maar denk ook aan het onderhoud en natuurlijk de aankoopprijs. Een auto blijft geld kosten. In de huidige dure tijd is het echter wel een fijn idee om te weten dat ook hierop te besparen valt. Natuurlijk betekent dit niet opeens dat autorijden goedkoop wordt, maar met behulp van de onderstaande tips kun je toch eenvoudig tientallen euro’s per maand besparen. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Kies de juiste autoverzekering 

  Wist je dat de premies van autoverzekeringen onderling enorm verschillen? Dan maakt het ook nog uit of je voor een particuliere of een zakelijke autoverzekering kiest. Hoewel een particuliere autoverzekering meestal goedkoper is, biedt een zakelijke autoverzekering weer heel veel voordelen voor ondernemers. Zo zie je maar weer dat de juiste autoverzekering voor iedereen anders is. 

  Daarom is het belangrijk dat je op zoek gaat naar niet alleen de juiste verzekeraar, maar ook een passende verzekering. Als je goed vergelijkend onderzoek doet en jaarlijks checkt of je nog wel bij de juiste verzekeraar zit, kan je hiermee op de lange termijn veel geld besparen. 

  Pas je rijgedrag aan 

  Brandstof is ongelooflijk duur geworden. Waar we vroeger al schrokken als de literprijs naar de 1,80 ging, zijn we nu al blij als het nog net rond de twee euro blijft steken. En dan hebben we het over de tankstations buiten de grote wegen. Als je langs de snelweg tankt, is het echt schrikken geblazen. Het is daarom belangrijk om zo lang mogelijk met je tank te doen. Dat betekent dat je de auto eens wat vaker kunt laten staan, maar ook dat je je rijgedrag wellicht wat meer aan moet passen. 

  Probeer bijvoorbeeld vaker op cruise control te rijden als je die mogelijkheid hebt. Hiermee rij je veel zuiniger dan wanneer je zelf het gas zou bedienen. Probeer zelf ook vaker op je toeren te letten en geef niet onnodig veel gas op de snelwegen. Rij zo stabiel mogelijk om zo min mogelijk brandstof te verbruiken. Je zult merken dat enkele aanpassingen aan het rijgedrag al een enorm verschil kunnen maken. Hoe meer brandstof jij bespaart, hoe meer geld je ook maandelijks over kunt houden.

  Koop de juiste auto 

  Wees je er ook van bewust dat de auto die je kiest ook van grote invloed is op de kosten. Rijdt de auto wel zuinig genoeg? Als je voor een kleinere auto kiest, betaal je ook nog eens veel minder motorrijtuigenbelasting. Een tweedehandsauto is dan weer een stuk voordeliger in aanschaf. 


  Lukt het je eigenlijk niet om de autokosten zelf op te hoesten? En heb je de auto ook niet altijd nodig, maar is het wel handig om er een in de buurt te hebben? Dan kun je ook nog overwegen om de auto met iemand te delen. Zo kunnen ook de kosten gedeeld worden. 

  Advertentie