Whatsapp gebruiken op je laptop: Is het mogelijk en hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt: 17 maart 2022

In sommige situaties is het net wat handiger om je Whatsapp te kunnen openen op een pc of een laptop in plaats van op je telefoon. Gelukkig is dit vandaag de dag ook mogelijk met Web Whatsapp. Via deze website kun je eenvoudig online Whatsapp gebruiken op je computer. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een telefoon met een QR code scanner. In dit artikel leggen wij je uit hoe je dit doet en hoe het werkt. Wil je dus meer weten? Lees dan snel verder!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Whatsapp installeren op je laptop

  Je kunt op twee manieren gebruik maken van Whatsapp op je laptop of pc. Je kunt ervoor kiezen om de Whatsapp app te installeren op je laptop of computer, of je kunt naar de website van Web Whatsapp gaan. De online berichtendienst Whatsapp heeft Web Whatsapp al enkele jaren geleden geïntroduceerd, omdat er erg veel vraag naar was. Het is een beveiligde web applicatie die je kunt verbinden met jouw telefoon. De Whatsapp app van je telefoon is hierin wel nodig voor het synchroniseren van je contactenlijst. Als je naar web.whatsapp.com gaat, kun je via een QR-code jouw telefoon verbinden met Web Whatsapp. Die code kun je scannen door op je telefoon whatsapp te openen en in het menu naar Gekoppelde apparaten’ te gaan. Hier druk je dan op ‘Apparaat koppelen’. Door het gebruiken van de QR-code weet de web-applicatie dat de browser door de gebruiker wordt vertrouwd en krijg jij jouw chats te zien op je laptop of pc. Je kunt via de pc ook foto’s van Whatsapp downloaden en sturen en berichten sturen en ontvangen. Eigenlijk kun je alles doen wat je ook via de app van Whatsapp kunt doen, inclusief het sturen van stickers.

  Hoe zorg je ervoor dat Whatsapp blijft werken op je pc?

  Als je wil dat Web Whatsapp blijft werken, moet je wel zorgen dat jouw telefoon in de buurt blijft en dat de telefoon met internet verbonden blijft. Als je een nieuw bericht ontvangt, komt deze namelijk eerst op je telefoon binnen en die stuurt het dan door aan Web Whatsapp. De content van Whatsapp wordt zo dus eigenlijk gekopieerd naar de browser. Je bestuurt dus via de webinterface je telefoon. Je kunt het zien als een soort emulator. Er zijn ook berichten-apps die je de mogelijkheid bieden om je berichten te bekijken als je smartphone offline is, Telegram bijvoorbeeld. De reden dat Whatsapp dit niet biedt, is dat de app voor de end-to-end-encryptie altijd internet nodig heeft om te blijven werken. Mocht jouw telefoon dus bijvoorbeeld leeg gaan of je mobiele data op zijn, dan werkt Whatsapp Web ook niet meer. Dit is voor de beveiliging van jouw berichten.

  Wat is end-to-end-encryptie?

  Je hebt de term end-to-end-encryptie vast regelmatig voorbij horen of zien komen, maar wat is het nu eigenlijk? End-to-end-encryptie zorgt ervoor dat communicatie op een speciale manier wordt versleuteld, waarbij de ontvanger van de communicatie de enige is die de inhoud ervan kan zien. In de Android-app van Whatsapp is deze encryptie automatisch geïntegreerd, dus wordt de sleutel voor de gesprekken lokaal op het apparaat opgeslagen. Daarom is het dus noodzakelijk dat de webinterface van Web Whatsapp constant verbonden blijft met jouw telefoon. Zonder de telefoon kan de versleuteling namelijk niet plaatsvinden. Als je gebruik maakt van Telegram en je begint een beveiligd gesprek, is deze ook alleen toegankelijk vanaf het gebruikte apparaat, niet via de web-versie. Whatsapp Web haalt de berichten en foto’s dus op vanaf jouw telefoon. Bij berichten gaat dit makkelijk, maar met foto’s is het soms wat lastiger. Deze worden tijdelijk op de Cloud van Whatsapp gezet, waardoor jij ze kunt bekijken. Als je al een tijdje geen gebruik hebt gemaakt van Whatsapp Web, moeten de foto’s daarom vaak opnieuw inladen. Het is wel belangrijk om te weten dat Whatsapp bij het gebruiken van de web-applicatie, niet kan garanderen dat de end-to-end-encryptie naar behoren werkt.

  Kun je Whatsapp op je laptop gebruiken zonder telefoon?

  Je kunt Whatsapp op je laptop dus niet gebruiken zonder telefoon, om de reden die we in de vorige alinea al noemden. De end-to-end-encryptie is namelijk alleen beschikbaar in de mobiele app van Whatsapp. We kunnen ons voorstellen dat jij je nu gaat afvragen of Whatsapp dan eigenlijk wel veilig is. Vooral omdat de end-to-end-encryptie niet altijd naar behoren werkt bij het gebruik van Whatsapp Web. Toch is het gebruik van Whatsapp wel veilig. De verbindingen zijn namelijk altijd beveiligd, waardoor anderen jouw berichten niet af kunnen tappen. Ook niet als zij gebruik maken van hetzelfde WiFi netwerk. Dat maakt Whatsapp dus veilig genoeg om het zonder zorgen te kunnen gebruiken, maar de beveiliging van Whatsapp Web is wel minder goed dan die van de Android-app. Er zijn dus een aantal dingen waar je als gebruiker op moet letten, zoals malware die een browsersessie over kan nemen. Er zou zomaar een vorm van malware ontwikkeld kunnen worden die berichten verstuurt aan jouw contactpersonen. Dit is vergelijkbaar met virussen die we wel eens voorbij zien komen op social media netwerken, zoals Facebook en Instagram. Daarnaast kan iedereen natuurlijk door jouw berichten kijken als je Whatsapp Web op een computer of smartphone open hebt staan. Jouw telefoon is beveiligd met een vingerafdruk of pincode, wat dit lastiger maakt.

  Veelgestelde vragen

  Kun je Whatsapp op je laptop gebruiken zonder telefoon?

  Nee, om gebruik te maken van Whatsapp op je laptop of pc moet jouw smartphone altijd in de buurt zijn en verbonden zijn met het internet. Dit heeft te maken met de end-to-end-encryptie waar Whatsapp gebruik van maakt.

  Hoe werkt Web Whatsapp?

  Je kunt ervoor kiezen om de Whatsapp app op jouw laptop of desktop te installeren, of je kunt naar web.whatsapp.com gaan. Je koppelt jouw browser met jouw telefoon door middel van een QR-code en dan kun je jouw chats openen op de pc of laptop.

  Kun je Whatsapp openen op je desktop?

  Ja, dit is mogelijk met de Whatsapp app voor desktop of via web.whatsapp.com. 

  Advertentie