Hoe je effectief lichaamsvet kunt verbranden

Laatst bijgewerkt: 8 mei 2023

Wanneer je gewicht of in dit geval vet wilt verliezen, dan is het belangrijk dat je minder calorieën binnenkrijgt, dan dat je verbruikt. Vooral het verbranden van vet is een veelvoorkomend doel voor mensen die streven naar een gezondere levensstijl en een strakker lichaam. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken, maar het belangrijkste principe blijft hetzelfde en dat zoals eerder genoemd, je ook minder binnenkrijgt dan je verbruikt. Hoe je ervoor kunt zorgen dat je effectief lichaamsvet kunt verbranden vertellen we je in dit artikel.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat zijn calorieën?

  Voordat we verdergaan met de verschillende manieren waarop je effectief vet kunt verbranden, is het belangrijk eerst te weten wat calorieën precies zijn. Je moet natuurlijk wel weten ‘wat’ je exact minder binnen moet krijgen dan je verbruikt. Calorieën zijn de brandstof voor ons lichaam, die we halen uit onze dagelijkse voeding. Wanneer we meer calorieën eten dan ons lichaam nodig heeft, worden de extra calorieën opgeslagen als vet. Om vet te verbranden, moet ons lichaam de opgeslagen vetten gebruiken als brandstof. Dit gebeurt wanneer ons lichaam minder calorieën binnenkrijgt dan het nodig heeft om te functioneren. Het klinkt dus ontzettend simpel, maar in de praktijk blijkt dit een stuk lastiger te zijn voor velen.

  Keto dieet

  Wil je vet verliezen? Dan is het keto dieet een goede manier om dit te kunnen doen.  Het dieet is gebaseerd op het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van de inname van gezonde vetten. Hierdoor dwing je het lichaam om vet als brandstof te gebruiken in plaats van koolhydraten. Het dieet werkt door het verhogen van het niveau van ketonen in het lichaam. Ketonen zijn moleculen die door de lever worden geproduceerd wanneer er weinig koolhydraten in het lichaam beschikbaar zijn. Deze ketonen worden vervolgens gebruikt als brandstof door het lichaam en het vet in het lichaam wordt als gevolg hiervan afgebroken. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit een vrij pittig dieet kan zijn, aangezien je weinig tot geen koolhydraten mag eten.

  Meerdere voordelen door een keto dieet

  Naast het verbranden van vet, heeft het keto dieet ook andere gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Het dieet kan ook helpen bij het verbeteren van de energieniveaus en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Het is belangrijk om te weten dat het keto dieet niet voor iedereen geschikt is. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals een nierziekte hebben, moeten het dieet vermijden. Daarnaast kan het dieet ook leiden tot bijwerkingen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en spijsverteringsproblemen tijdens de eerste fase van het dieet, bekend als de ‘keto-griep’. Twijfel je? Raadpleeg dan altijd eerst je huisarts.

  Sporten

  Een andere effectieve manier voor het verbranden van vet, is door te gaan sporten. Wel is het belangrijk dat je zorgt voor de juiste hartslag. Bij een te hoge hartslag train je namelijk je conditie en zorg je er niet voor dat je vet verbrand. Train daarom dus ook altijd met een hartslagmeter en zorg er ook voor dat je weet welke hartslag voor jou goed is om te zorgen dat je in de juiste ‘zone’ zit.

  Advertentie